Hellettä ja hernekeittoa

sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Loma on puolessa välissä ja road tripkin vielä pahasti kesken. Onneksi on lomaa vielä jäljellä! Ilmassa on ollut jo ensimmäiset merkit syksystä, sillä lämpötila laski + 15 asteeseen. Ei auttanut muuta kuin vetää poncho päälle kesäteatterin katsomossa Paltamossa.


Aurinkoa on onneksi luvattu seuraavillekin päiville, joten loma jatkuu hyvissä merkeissä. Ja satoi tai paistoi, tämä raikas hernekeitto maistuu niin pienenä alkuruokana kuin pääruokanakin. Testiin vaan! Basilikatahnaan voi käyttää lisänä myös tilliä, persiljaa tai minttua.

Kesäinen hernekeitto

1 sipuli hienonnettuna
400 g tuoreita tai pakasteherneitä
1 l kasvislientä
puntti basilikaa
valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl parmesaania raastettuna
hyvää oliiviöljyä tahnaan, huonompaa paistoon
krutonkeja
suolaa ja pippuria
  • kuumenna pannu ja kuullota sipuli
  • kaada mukaan herneet ja liemi, keitä herneet pehmeiksi. (Pakasteherneet ei paljoa vaadi kypsentyäkseen ja liika kypsennys vie niistä väriä, joten ole niiden kanssa tarkkana.)
  • soseuta sauvasekoittimella tai morttelissa basilika, valkosipuli, parmesaani, mustapippuri ja sopiva määrä öljyä, jotta saat aikaan sakean peston
  • sekoita basilikatahna herneliemeen, tarkista maku ja tarjoile krutonkien kera

Kierrätyskauppa parhaimmillaan

lauantai 30. heinäkuuta 2011






Kesäisellä road tripillä ehdimme viimeinkin poikkeamaan Jyväskylässä Katriinan kaupassa. Itse en ollut kaupasta aiemmin kuullutkaan, mutta Sisustuskärpästä seuratessa kauppa kävi tutuksi ja kyllähän sitä oli päästävä itsekin paikan päälle ihastelemaan. Kauppa on sangen ihana! Tarjolla on kierrätysaatteella tehtyjä vaatteita ja kodin sisustusta, luomuruokaa, ekopesuaineita, koruja ja laukkuja. Katriinan kauppa noudattaa toiminnassaan kolmea suuntaviivaa: ekologisuutta, lähituotantoa ja kierrätystä.
Suosittelen pistäytymään osoitteessa Sorastajantie 1, Jyväskylä. Kyseinen putiikki löytyy myös Kauppakatu 19 sekä Seinäjoelta Päivölän Citymarketilta.

Romua toisen eteen

keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

 

Toisen romu on toisen taivas. Näin sen vain menee. Olen tehnyt monta löytöä siirtolapuutarhamökillemme torilta ja rompepäiviltä ja kuinka monta vuotta olenkaan säästänyt omia tavaroitani mökkiä varten! Moni on kysynyt, mitä mökkiä varten, mutta näin vain haaveet toteutuvat. Hiljalleen. Aiemmin en tosin tiennyt mökin olevan siirtolapuutarhalla, mutta mahtavalta tuntuu kaiken kaikkiaan. Elokuun 7. päivä laitamme sitten omia tavaroitamme kiertoon Litukan siirtolapuutarhalla, ties vaikka joku löytäisi meiltäkin jotain omalle mökilleen. Tai kotiinsa.

Lomaillen

lauantai 23. heinäkuuta 2011


Tänäkin kesänä ajelemme puolison kanssa Suomea ristiin ja rastiin. Punaisena lankana on käydä paikkakunnilla ja kohteissa, joissa emme ole koskaan käyneet tai jossa olemme käyneet natiiveina. Tällä kertaa suunta on kohti rannikkoseutua ja päämääränä Kokkolan asuntomessut. Ensin aiomme kuitenkin ottaa harha-askeleen kohti Tuuria, jonka menoa olen naureskellut ainoastaan tv:n välityksellä. Onhan touhu näin ollen nähtävä omin silmin! Siitä ajelemme kohti Vaasaa ja aivan rannikon tuntumassa edetään Uusikaarlepyyn ja Pietarsaaren kautta Kokkolaan. Toki matkalle varmasti osuu paljon muutakin, mutta näillä lähdetään liikkeelle. Ja tuttuun tyyliin päätämme koko reissun tutuille seuduille Savoon.


Ensimmäinen lomaviikko alkaa olla takana enkä ole vielä oikein päässyt lomatunnelmiin. Työleiri on ollut enemmän tai vähemmän päällä ja ainoastaan parina sadepäivänä olen päässyt oikeasti laiskottelun makuun parhaimpien asioiden parissa - nimittäin lukemisen! On kyllä aikakin. Mikäs sen mukavampaa kuin istua aamiaisella tuntikausia ja lukea samalla kirjaa.


Tällä viikolla kävin myös ensimmäistä kertaa Pälkäneen strutsitilalla ja Keltaisessa talossa. Mukava oli nähdä uusia paikkoja, vaikken mitään suurempia elämyksiä kokenutkaan. Ja kun ensi viikolla pääsee täysin irti mökkikuvioista ja tutuista maisemista, eiköhän loma ala maistua ihan siltä itseltään.



Tour de Finlandelta odotan lähinnä uusia elämyksiä ja makumuistoja sekä asuntomessujen piharatkaisuja ja pieniä ideoita. Jos sinä et pääse Kokkolan asuntomessuille, voit käydä tutustumassa kohteisiin pintapuolisesti näiden kuvien välityksellä. Messuilla on myös kerrostalokohteita, esimerkiksi Lemminkäisen kerrostalokohde, jonka Sikke Sumari ja Paola Suhonen ovat ideoineet.  Asunnossa on käytetty luonnon- ja kierrätysmateriaaleja ja pyritty luomaan jotain uutta ja persoonallista. Saas nähdä miten siinä on onnistuttu... Jos sinulla on takataskussa parempia ideoita, kannattaa käydä osallistumassa kilpailuun täällä. Pääpalkintona voi voittaa 1 000 euron lahjakortin Ivana Helsingin myymälään tai viikonlopun Siken tilalle Saarenmaalle. Minun mielikuvitus ei juokse sen vertaa, toivottavasti joku teistä nappaa potin itselleen! Peukut pystyyn.

Lasinen sitruunapuserrin

Yksinkertainen, kaunis, toimiva. Vanha käyttöesine parhaimmillaan. Kiitos äitini ja isäni, olen saanut nauttia tästä astiasta jo monen monta kertaa. Olen kuin pieni lapsi suosikkilelunsa parissa.

Sitruuna-pinjansiementorttu


Tämä italialainen piirakka piristää painostavaa hellepäivää. Piirastaikina kannattaa tehdä etukäteen jääkaappiin tekeytymään ja ukkoskuuron iskiessä päälle on oiva hetki valmistaa piirakka loppuun. Sitruuna-pinjansiemenpiiras tuoksuu aurinkoiselle ja maistuu yhtä lailla aterian päätteeksi tai heti aamutuimaan herättämään lomafiiliksiin.
La dolce vita italiana!

Mantelimurotaikina:

100 g jauhettua mantelia
100 g sokeria
ripaus suolaa
190 g huoneenlämpöistä voita
250 g vehnäjauhoja siivilöitynä
(muna voiteluun)
  • tee murotaikina laittamalla kaikki ainekset monitoimikoneeseen, sekoita tasaiseksi
  • pyöräytä taikina muovikelmuun ja siirrä taikina jääkaappiin pariksi tunniksi
  • kauli taikina muovikelmun välissä ohueksi, pyöreäksi levyksi ja siirrä taikina takaisin jääkaappiin
  • aseta taikina piirakkavuokaan, niin että se peittää vuoan reunat ja pohjat kauttaaltaan
  • siirrä taikina vuokineen pakastimeen 15 minuutiksi
  • ota taikina pakastimesta ja sivele pinta kananmunalla
  • paista 175 asteessa kymmenisen minuuttia tai kunnes pohja on vaaleanruskea
  • anna jäähtyä

Täyte:

6 munankeltuaista
reilu 1 dl sokeria
300 g mascarponejuustoa
1 dl kermaa
1-2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 dl paahdettuja pinjansiemeniä
  • vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kovaksi vaahdoksi ja siirrä sivuun
  • sekoita mascarpone, kerma, sitruunankuori ja mehu keskenään
  • lisää juustoseos vatkaten keltuaisvaahtoon
  • kaada täyte piirakkavuokaan, jätä puolen sentin kohoamisvara
  • paista 175 asteessa noin 20 minuuttia
  • anna piiraan jäähtyä hetken aikaa
  • ripottele paahdetut pinjansiemenet piiraan pinnalle
Vinkki! Punaiset viinimarjat ja vadelmat sopivat myös hyvin piiraan kera tarjottaviksi. 

Friteeratut kesäkurpitsankukat

torstai 21. heinäkuuta 2011


Nyt  olemme viimeinkin saaneet nautiskella kesäkurpitsan kukista - jopa kahteen otteeseen. Mikseivät suomalaiset ravintolat hyödynnä näitä ihanuuksia vai onko kyse siitä, etteivät puutarhurit tarjoa niitä? Oli miten oli, herkkuahan nämä kukat ovat. Mies on kirjoittanut  nautiskeluistamme täällä.

Vivi-Ann Sjögrenin kirjassa oli tehty myös jälkiruokaversio, jossa friteeratut kesäkurpitsankukat oli tarjoiltu vaniljasokerin kera. Saisinkohan ensi kerralla maistaa asteen verran makeampaa?

Tehotrio toimii edelleen

Ihastuin viime kesänä vadelman, mansikan ja punaherukan yhdistelmään. Tuolloin tein niistä taivaallista hilloa, mutta tällä viikolla olen nauttinut niitä sellaisenaan jogurtin kanssa sekä manteliliköörillä ja hunajalla maustettuna. Voittamaton yhdistelmä! Näistä tulisi varmasti myös hyvä liköörikin...

Mustaherukkatiramisu

sunnuntai 17. heinäkuuta 2011



Bongasin lehdestä itselleni uudenmakuisen tiramisun ja testiinhän se oli heti otettava. Mustaherukka ei itselle ihan ensimmäisenä tulisi mieleen tiramisua tehdessä, mutta näin vain tuli tämäkin makuyhdistelmä todistettua loistavaksi.

Kaikkia raaka-aineita en mökiltä löytynyt ja näin ollen päätin tehdä laiskan version saman tien. Eli en pyöräillyt kauppaan ostamaan kissankielikeksejä tai tehnyt kakkupohjaa itse vaan tyylikkkäästi kaivoin valmispullan jämät esiin ja hyvää tuli!

Mustaherukkatiramisu

pullapitkon viipaleita tai kakkupohjaa

Kostutukseen:
1 dl kylmää kahvia

Täyte:
1 dl kuohukermaa
1 prk mascarponejuustoa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori tai 2 rkl sitruunalikööriä
2 dl mustaherukoita

Pinnalle:
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • vatkaa kerma vaahdoksi 
  • sekoita sokerit mascarponejuustoon ja nostele kerma sen jälkeen joukkoon
  • murskaa mustaherukoita haarukalla
  • lado pullaviipaleet annoskulhon pohjalla ja kostuta kahvilla 
  • lusikoi ensin mustaherukoita päälle, sen jälkeen mascarponetäytettä
  • jatka kerrostamista, kunnes raaka-aineet loppuvat
  • siivilöi kaakaojauhetta päälle ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin tunnin ajan
Vinkki! Jos haluat tiramisusta makeampaa, lisää kahviin sokeria ennen kuin kostutat pullaviipaleet tai kakkupohjan.  Mikäli tarjoilet tiramisun vasta seuraavana päivänä, siivilöi kaakao pinnalle vasta seuraavana päivänä.

Torilta kattilaan

torstai 14. heinäkuuta 2011

Perinteinen suomalainen kesäkeitto ei miehen makuhermoja hivele, vaikken siihen laitakaan maitoa. Näin ollen tein siitä ranskalaisen version, pistoukeiton. Keitto saa nimensä tahnasta, joka tehdään basilikasta, valkosipulista, parmesanista ja oliiviöljystä. Jos omasta kasvimaasta ei vielä perunaa ja porkkanaa irtoa, kipin kapin torilla hakemaan ainekset kassiin.

Pistou-keitto neljälle henkilölle

10 varhaisperunaa paloiteltuna
4-6 varhaisporkkanaa viipaloituna
1-2 valkosipulinkynttä viipaloituna
2-4 varhaissipulia viipaloituna (myös vihreä varsi)
1-2 fenkoli viipaloituna
2-4 varsisellerinvartta viipaloituna
kourallinen herneitä tai 10 litteää herneenpalkoa
3 rkl oliiviöljyä
1 l kasvislientä
2 dl keitettyjä cannellinipapuja tai 1 prk säilykepapuja
yrttejä oman maun mukaan (tilli, persilja, basilika)
parmesanjuustoa keiton pinnalle

Pistou

1 valkosipulinkynsi
2 dl basilikaa (sekä varret että lehdet)
1-2 dl parmesanjuustoa raastettuna
1 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
  • kuullota perunat, porkkanat, varsiselleri, fenkoli ja sipulit oliiviöljyssä muutaman minuutin ajan
  • lisää kasvisliemi ja anna hautua 15 minuutin ajan kannen alla
  • tee sillä välin pistou-tahna laittamalla kaikki ainekset tehosekoittimeen
  • kun kasvikset ovat kypsiä, lisää vielä herneet, sipulinvarret ja pavut keittoon
  • anna hautua vielä minuutin ajan
  • annostele keitto lautasille, lusikoi pistouta päälle ja ripottele parmesania pinnalle
Vinkki! Keittoon voi lisätä myös varhaiskaalia, purjoa tai kesäkurpitsaa. Ja jos et pidä fenkolista ja varsiselleristä, voit puolittaa niiden määrän. En kuitenkaan suosittele jättämään niitä pois, sillä keitto saa niistä hyvää makua.
Maukasta keittoa syön vielä huomennakin töissä lounaaksi, sitten jään kovasti odotetulle lomalle. Kesäistä viikonloppua kaikille!

Grillattuja hedelmiä

maanantai 11. heinäkuuta 2011


Mies oli miettinyt grillattavia viikonlopulle, mutta ei ollut jatkunut pohdintaansa jälkiruokaan saakka. Onneksi keittiöstä löytyi hedelmiä, jotka heitin nopeasti marinoitumaan kardemumman, rommin ja siirapin seokseen. Sen jälkeen hedelmien pujottaminen vartaisiin ja pikagrillaus. Nautittiin tuoreella mintulla maustetun kermavaahdon kera. Maistuu!

Yrttilaatikolla

sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Kylmää kurkkukeittoa

Aurinkoinen ja rento viikonloppu on päättymässä ja viimeinen työviikko ennen lomaa on alkamassa. Odottavan aika on pitkä. Tässäkin kohti hyvä ruoka auttaa ja helteen keskellä kevyeksi lounaaksi tai välipalaksi sopii kylmä kurkku- tai tomaattikeitto. Tänään lasiin pääsi kurkku.


Kurkkukeitto neljälle henkilölle

2 kuorittua kurkkua paloiteltuna
2 pientä sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
2 dl vettä
ripaus valkopippuria
suolaa maun mukaan
pieni nippu tuoretta kirveliä
4-8 tippaa tabascoa

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta keitto sileäksi. Jos haluat keitosta juotavampaa, lisää nestettä. Siirrä keitto jääkaappiin jäähtymään. Ripottele päälle hieman kirveliä ja tarjoile lasista.

Huom! Kirvelin sijaan mausteeksi sopii myös tuore minttua ja tabascon voi yhtä hyvin vaihtaa punaiseeen chiliin.

Kohti täytettyjä kesäkurpitsan kukkia

keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Yhdestä kukasta ei vain riitä kovin monelle. Odotellaan.

Kun aika ei riitä kaikkeen

tiistai 5. heinäkuuta 2011




Tuunasin eräänä aamuna lipaston ullakolle vaihtamalla vain vetimet. Tämä on sitä pikatuunausta ja sopii kuin nenä päähän mökille. Kustannukset taisivat olla hillittömät kaksi euroa. Kiitos lahjoittajille!
Kahdeksan työpäivän jälkeen saatan ehtiä hieman enemmänkin.

Ananasta, mansikkaa ja mustikkaa

maanantai 4. heinäkuuta 2011

  • soseuta mansikat sauvasekoittimella ja mausta tarvittaessa sokerilla tai hunajalla
  • grillaa tuore ananas paloiteltuna sellaisenaan
  • lusikoi jälkiruokakulhon pohjalle mansikkasosetta, lisää ananakset ja ripottele päälle jäisiä mustikoita, jos et ole ehtinyt syödä pakastinta tyhjäksi viime kesän jäljiltä
  • pyöräytä halutessasi päälle vielä hunajaa
  • jättämällä kermavaahdon tai jäätelön pois, jälkkäri on sanalla sanoen terveellinen!

Valoa

Selkeästi ollaan menossa kohti syksyä enkä ole edes lomaani ehtinyt aloittaa. Helle vaihtui yllättäen kylmyyteen ja pimeys vaatii kynttilöitä osakseen. Kiitokset ystävälle tuliaisista, tulivat tarpeeseen!

Nyt grillataan!

sunnuntai 3. heinäkuuta 2011




Vihdoinkin mies osti Paul Svenssonin Grilli kuumana- kirjan mökille! Opusta on kehuttu joka puolella ja kirja on kyllä osoittautunut kehujen arvoiseksi. Viikolla grillasimme purjoa kalan kylkeen ja tänään testasimme kirjan kanaohjeen. Näin lyhyen kokemuksen jälkeen ohjeet vaikuttavat simppeleiltä, vaikka varmasti vaativatkin enemmän aikaa kuin perusmakkaran grillaaminen. Koska lopputulos on ollut maittava, kokeilen muitakin ohjeita enemmän kuin mielelläni. Kirja ei juuri nyt ole vieressä, mutta jospa muistaisin ohjeet edes sinnepäin.

Molemmissa ohjeissa on käytetty foliota, mikä onkin järkevää, sillä sen avulla raaka-aineet pysyvät mehevimpinä. Ekologisuuden nimissä suosittelen käyttämään ennemmin jotain vanhoja kuumuutta kestäviä vuokia tai foliovuokia, sillä niitä voi käyttää useamman kerran. Tavallinen folio räsähtää rikki pienimmästäkin liikuttelusta.

Grillattua purjoa  neljälle henkilölle

2 paksua purjoa
oliiviöljyä
100 g vuohenjuustoa
pari laventelinoksaa
suolaa, mustapippuria
  • grillaa purjoja sellaisenaan, kunnes ne ovat kauttaaltaan mustia
  • revi musta kerros pois ja halkaise purjot pitkittäin melkein halki asti
  • ota purjoille sopiva pala foliota ja taita sen reunoja, jotta öljy mausteineen ei valu suoraan grilliin
  • asettele purjot folion päälle ja pirskottele oliiviöljyä päälle
  • ripottele päälle suolaa, pippuria ja vuohenjuustoa (fetakin varmasti sopii)
  • jos puutarhassasi on laventelia, hienonna sitä vielä purjojen päälle
  • grillaa purjoja, kunnes juusto on hieman sulanut 
Huom! Paul on kirjassa hyödyntänyt purjon kokonaisuudessaan. Purjon mustan osan voi ottaa talteen ja tehdä siitä grillausöljyä, mutta valitettavasti sitä en  ehtinyt testaamaan. Toivottavasti vielä jossain vaiheessa.

Grillattu yrtti-pippurikana 2-6 henkilölle

1-2 kokonaista kanaa kanan koosta ja ruokailijoiden määrästä riippuen
erilaisia pippureita (musta-, viher- rosepippuri; mitä nyt sattuu kaapista löytymään)
1-2 limen kuori raastettuna (itse laitoin limen mehunkin)
oliiviöljyä
tuoretta oreganoa, rosmariinia, kirveliä, kynteliä
  • halkaise kanat rintalastan vierestä kahtia ja levitä ne sivuille
  • nosta kana jo valmiiksi folion päälle nahkapuoli alaspäin
  • mausta kanat haluamillasi pippureilla ja yrteillä ja limenkuorella
  • pirskottele päälle öljyä
  • anna kanan hautua kannen alla 130-150 asteessa kypsäksi
  • nosta kana sen jälkeen foliosta pois ja grillaa hetken aikaa paljaaltaan, jotta kana saa kauniin värin pintaansa



Vinkki! Voit laittaa kanan nahkan ja lihan väliin myös yrtinoksia makua antamaan. Ja jos satut grillaamaan ruokaa yli tarpeen, tähteistä saa loihdittua seuraavalle päivälle loistavan lounassalaatin.

 



Lounassalaattiin pääsi grillatun kanan ja peruna lisäksi salaattia, rucolaa, krassia, tomaattia ja nektariinia.
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.