Kasvispainotteinen kuukausi

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Ensi viikolla alkaa uuden kuukauden kunniaksi jälleen kasvispainotteinen kuukausi. Koska olen sekasyöjä, kasvispainotteisuus ei siis tarkoita lihatonta ruokavaliota. Pääsääntö on, että kerran viikossa saa halutessaan syödä lihaa. Muut päivät tulee syödä kasvis- tai kalaruokaa. Maitotuotteita en myöskään kammoksu, joten suurta muutosta normaaliin ruokailuun ei tule. Jos kaipaat enemmän kasvisruokaa valikoimaasi, kannattaa seurata blogiani. Yritän kirjoitella kasvisruokaohjeita tavallista useammin ja siinä sivussa seuraan mieheni kanssa myös ruokaan meneviä euroja. Ruoan hinta on noussut viime vuosien aikana, mutta totuuden nimissä kerrottakoon, etten juurikaan ole miettinyt ruokaan meneviä euroja. Voi sitä rahansa huonomminkin käyttää! Mutta katsotaan kesäkuun puolella, millainen rahamäärä ruokaan meni ja kuinka kasvisruoka maistui. Olemme viettäneet vastaavanlaisia kuukausia aikaisemminkin ja siksi voinkin suositella kasvispainotteista ruokavaliota täydestä sydämestäni. Viva les legumes!

Itsetehtyä jogurttia

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011


Isäni on tehnyt itse jogurttia useamman kerran ja pyysin valmistamaan sitä nyt pääsiäisenkin aikaan, jotta näen miten homma oikeasti hoituu. Jogurtti onkin erittäin helppo tehdä, vaikka etukäteen toisin ajattelinkin. Jogurtin voi valmistaa oikeastaan mistä tahansa maidosta ja halutessaan myös täysin luomuna. Jogurttiin tarvitaan yksinkertaisuudessaan vain:

1 prk (2 dl) luomu- tai bulgarian jogurttia
1 l maitoa

Kiehauta maito kuumaksi ja anna sen jäähtyä 40-50 asteiseksi. Voit mitata lämpötilan mittarilla tai sormenpäällä. Jos maito ei polta sormiasi, mutta on vielä kädenlämpöistä, lämpötila on sopiva. Sekoita jogurtti vähitellen joukkoon ja kaada seos uunivuokaan. Anna jogurtin tekeytyä 40-50 asteisessa uunissa nelisen tuntia. Kesähelteillä jogurtti hapattuu huoneenlämmössäkin. Jogurtin päälle kertyvän heran voi joko sekoittaa joukkoon tai kauhoa sen pois, jolloin jogurtti on hieman paksumpaa.

Huom!
Jos teet jogurttia rasvattomasta maidosta tai haluat jogurtista lohkeavampaa, seokseen kannattaa lisätä 1-2 rkl maitojauhetta.
Jogurtin voi tehdä toki myös maidottamanakin. Ohjeita löytyy mm. täältä.

Tapas, tapasta, tapaksia

Vapun ja kesänkin jo ollessa ovella alkavat kaikenlaiset pikkusyötävät kiinnostaa talvisten patojen sijaan. Kevät rinnassa valmistimme miehen sukulaisten visiitille pöydällisen erilaisia tapaksia. Kahdelle henkilölle tapasten valmistaminen vie suhteettoman paljon energiaa ja isommalle joukolle tapaksia saa kaiken lisäksi tarjolle paremman valikoiman. Teimme tällä kertaa tapaspöytään sekä entuudestaan hyviksi havaittuaja tapaksia sekä kokonaan uusia makuyhdistelmiä. Omaksi suosikiksi nousivat pavut viinietikkakastikkeessa, toiset pitivät sienistä enemmän, toiset taas paprikoista. Parasta ehkä kuitenkin oli kokonaisuus. Alla olevien ohjeiden lisäksi pöydässä oli tarjolla myös mm. lihapullia, tomaattikastiketta ja leipää.

Paprikoita hunajan ja manteleiden kera 6-12 henkilölle

8 siemetöntä, halkaistua punaista paprikaa
4 rkl oliiviöljyä
2 viipaloitua valkosipulinkynttä
25 g mantelilastuja
2 rkl hunajaa
2 rkl sherryviinietikkaa
2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna

Kypsennä paprikoita grillivastuksen alla kymmenisen minuuttia, tai kunnes paprikoide kuoret ovat mustuneet. Siirrä paprikat muovipussiin tai kannelliseen vuokaan ja anna jäähtyä.
Kun paprikat ovat jäähtyneet, irrota kuoret sormilla tai veitsellä. Pilko paprikat suikaleksi tai pieniksi suupaloiksi ja siirrä ne kulhoon.

Kuumenna öljy pannussa, lisää valkosipuli ja kuullota hetken aikaa. Sekoita mantelilastut, hunaja ja etikka joukkoon. Kaada seos paprikoiden päälle ja lisää persilja. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Anna paprikoiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja tarjoile.

Täytetyt sienet 6-12 henkilölle

170 g voita
4 valkosipulinkynttä silputtuna
6 isoa sientä
reilu 2 dl vaaleita leivänmuruja
1 rkl tuoretta timjamia
1 kevyesti vatkattu muna
suolaa ja mustapippuria

Ota sienistä jalat pois ja aseta ne uunipellille. Notkista voi pehmeäksi ja sekoita valkosipuli joukkoon. Jaa kaksi kolmasosaa voista sienien päälle.

Sulata jäljellä oleva valkosipulivoi pannussa ja lisää leivänmurut. Paista muruja, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Lisää timjami joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vielä muna joukkoon.
Levitä muruseos sienilakkien päälle ja paista uunissa 15 minuuttia. Tarjoa sienet saman tien.

Oliiveja appelsiinin ja sitruunan kera 


2 tl fenkolinsiemeniä
2 tl juustokuminansiemeniä
3 dl vihreitä oliiveja
3 dl mustia oliiveja
2 tl raastettua appelsiininkuorta
2 tl raastettua sitruunankuorta
3 silputtua salottisipulia
hyppysellinen kanelia
4 rkl valkoviinietikkaa
5 rkl oliiviöljyä
2 rkl appelsiinimehua
1 rkl tuoretta minttua silputtuna
1 rkl tuoretta persiljaa silputtuna

Paahda fenkolin- ja juustokuminansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne alkavat poksahdella. Ravistele pannua välillä. Ota pannu liedeltä ja anna jäähtyä.
Sekoita öljy, etikka ja mausteet kannellisessa purkissa sekaisin. Lisää oliivit joukkoon ja säilytä jääkaapissa 1-2 vuorokautta ennen tarjoilua.


Serranokinkkua ja sinappikaalia

1 nippu rucolaa
280 g ohueksi viipaloitua serranokinkkua
4 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl appelsiinimehua
suolaa ja pippuria

Laita rucolat kulhoon ja kaada appelsiinimehu ja öljy päälle. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita hyvin. Asettele kinkkuviipaleet tarjoilulautaselle kauniisti ja nostele rucolat päälle. Tarjoa heti.

Empanadillat 6-12 henkilölle

1 pkt (500 g) voitaikinaa
500 g tuoreita pinaatinlehtiä tai 2 pss pakastepinaattia
2 valkosipulinkynttä silputtuna
8 valutettua ja pilkottua anjovisfileetä
2 rkl rusinoita, joita on liotettu kuumassa vedessä kymmisen minuuttia
vajaa 1 dl pinjansiemeniä
suolaa, mustapippuria
1 kevyesti vatkattu muna

Kuumenna öljy pannulla ja hauduta pinaatteja muutama minuutti. Sekoita valkosipuli, anjovisfile joukkoon ja kypsennä vielä hetken aikaa.
Valuta ja pilko rusinat ja lisää ne pinaatin joukkoon. Lisää myös pinjansiemenet joukkoon ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Anna seoksen jäähtyä.

Kauli voitaikina ohueksi levyksi ja tee siitä pieniä (7,5 cm ) ympyröitä. Jos käytät valmiita voitaikinalevyjä, voit tehdä niistä kolmionmuotoisia empanadilloja.  Pane jokaisen taikinapalan päälle pinaattiseosta. Sivele reunat munalla ja taita reunat kiinni. Empanadillan reunat voi halutessaan painaa haarukalla tiukemmin kiinni. Siirrä piiraat pellille ja voitele vielä munalla. Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia ja tarjoile heti.


Valkopapuja viinietikkakastikkeessa 6-12 henkilölle

400 g säilykevahapapuja
3 pilkottua lehtisellerin vartta
1 silputtu suola- tai cocktailkurkku
vajaa 2 dl oliiviöljyä
1 silputtu valkosipulinkynsi
2 tl Dijon-sinappia
1 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
hyppysellinen sokeria
suolaa, mustapippuria
tuoretta ruohosipulia leikattuna

Valuta pavut ja huuhdo ne huolellisesti veden alla. Valuta uudestaan. Pane pavut, sellerit ja suolakurkku kulhoon.
Vatkaa toisessa kulhossa öljy, etikka, valkosipuli, sinappi, persilja ja mausteet keskenään. Kaada seos papuseoksen päälle ja sekoita. Siirrä tarjoiluastiaan ja ripottele ruohosipuli päälle. Tarjoa huoneenlämpöisenä.


Munia juuston kanssa 6-12 henkilölle

6 kovaksi keitettyä, jäähdytettyä ja kuorittua kananmunaa
3 rkl cheddar- tai manchegojuustoa raastettuna
1-2 rkl majoneesia
2 rkl ruohosipulia pieneksi leikattuna
1 siemenetön, punainen chili pieneksi silputtuna
suolaa, mustapippuria
salaatinlehtiä tarjoiluun

Halkaise munat pituussuunnassa ja koverra keltuaiset pois. (Jos haluat kananmunan täytteestä hienompaa, voit painella keltuaiset siivilän läpi kulhoon.) Sekoita keltuaiset, juustoraaste, majoneesi, ruohosipuli, chili keskenään. Mausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla.
Tarjoile kananmunat salaatinlehden päältä, näin ne eivät liu'u pitkin tarjoiluastiaa.
Uunitortilla


oliiviöljyä
1 murskattu valkosipulinkynsi
4 sipuli pieniksi paloiksi leikattuina
keitettyjä perunoita uunipellillisen pohjan verran
5 isoa kananmunaa
1 dl smetanaa
175 g raastettua cheddar- tai parmesanjuustoa
3 rkl tuoretta ruohosipulia leikattuna
suolaa, pippuria


Normaalisti olemme tehneet tortillan paistinpannulla, mutta tällä kertaa teimme tortillan suoraan pellille ja paistoimme sen uunissa. Uunissa kypsentäminen on asteen verran helpompaa ja tortillan ollessa uunissa ehtii valmistamaan jo seuraavaa tapasta.


Kuori ja paloittele perunat uunipellille leivinpaperin päälle.
Kuullota sipulit öljyssä pannulla, mutta älä anna niiden ruskistua. Kaada sipulit perunoiden päälle.
Vatkaa munat, smetana, juusto ja ruohosipuli sekaisin ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Kaada seos perunoiden päälle ja levitä tasaiseksi.


Paista 190 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes tortilla on kauniin ruskea ja keskeltä hyytynyt. Anna tortillan jäähtyä täysin ja leikkaa se pieniksi neliöiksi.

Pääsiäiseksi pannacottaa passionhedelmän ja basilikasiirapin kera

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Jos et ole koko pääsiäiseksi buukannut itsellesi jotain tekemistä tai menemistä, suosittelen testaamaan tätä keväistä pannacottaa. Tein tätä ensimmäisen kerran viime vappuna ja unohdin saman tien sen valikoimastani. Onneksi jälkiruoka nousi esiin jostain muistin syövereistä ja valmistin tätä pannacottaa viime viikonlopun sukulaisvisiitille. Järkyttävän hyvää ja samaan aikaan jopa jännittävä makuyhdistelmä! Makea passionhedelmä ja kirpeähkö basilikasiirappi kerman kanssa muodostavat mahtavan makuyhdistelmän.

Tein seosta kaksinkertaisen määrän ja siitä tuli loppujen lopuksi 18 annosta. Määrä tietysti riippuu siitä, minkä kokoiseen lasiin tai kulhoon pannacotat teet. Mutta yhdestä satsista riittää ainakin 6-8 henkilölle.

Passionhedelmä-panna cotta basilika-limesiirapilla 

6 passionhedelmää (kypsä passionhedelmä on kurttuinen)
2-4 liivatelehteä
½ l kuohukermaa
½ l jogurttia
2 dl sokeria
1 vaniljatanko

Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Halkaise passionhedelmät ja irrota hedelmäliha lusikalla pieneen astiaan.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää jogurtti, sokeri ja sekoita tasaiseksi. Halkaise vaniljatanko, kaavi siemenet kuorista terävällä veitsellä ja lisää ne jogurttiseokseen.

Purista liivatelehdistä vesi ja liota ne tilkkaan kiehuvan kuumaa vettä. Lisää liivate kerma-jogurttiseokseen varovasti sekottaen, älä vatkaa.

Lusikoi puolet seoksesta tarjoiluastioihin. Lisää lusikallinen passionhedelmää raidaksi. Täytä astiat lopulla seoksella. Anna hyytyä viileässä vähintään tunnin ajan ja mielellään yön yli.

Basilika-limettisiirappi

1 dl limetinmehua
½ dl sokeria
1 ruukku basilikaa

Pane limenmehu ja sokeri kattilaan. Kiehauta seos siirappimaiseksi ja anna jäähtyä.
Irrota basilikan lehdet varsistaan ja soseuta ne tehosekoittimessa. Lisää siirapin joukkoon ja siivilöi valmis siirappi.
Valuta siirappia panna cottan pinnalle ohut kerros juuri ennen tarjoilua.

Huom!
Jos siirappia jää jäljelle, voit käyttää lopun salaatin kastikkeena ja pannacottaan käytetty vaniljatanko kannattaa säästää myöhempää käyttöä varten. Siitä irtoaa makua vielä itse tehtyyn vaniljasokeriin tai sitruunajuomaan. Voit siis laittaa halkaistun vaniljatangon suoraan hienosokerin joukkoon tiiviseen lasipurkkiin ja sokeri maustuu ajan myötä vaniljasokeriksi.
 

Kupliva viikonloppu

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Olipas mahtava viikonloppu! Miehen sukulaiset kävivät lauantaina meillä ensimmäistä kertaa kylässä ja nautimme tapaksia & sangriaa lounaaksi ( kirjoittelen tapasmenun tänne ohjeineen lähipäivien aikana). Vietimme siis jonkinlaisia tupaantuliaisia, vaikka muutosta onkin jo aikaa. Ilta sujui miehen kanssa kaksistaan leppoisasti elokuvien parissa.

Tänään puolestaan kävimme Tampereen Taidemuseossa katsomassa Vuoden nuori taiteilija 2011 Anna Tuorin näyttelyn sekä Sara Hildénin museossa intialaisen Sudopha Guptan näyttelyn. Kulttuuripläjäysten välissä nautimme kahvit Amurin Helmessä ja kotiin kaarruimme Tuulensuun shampanjaviikkojen kautta. Vielä kun jännitetään vaalien tulokset, viikonloppu on paketissa. Kolmeksi päiväksi töihin ja pääsiäiseksi vanhempien luokse viettämään kaivattuja vapaita. Elämä on ihanaa!
 P.S. Tuorin näyttely päättyy ensi sunnuntaina ja Gupta kuun lopussa, vielä siis ehtii menoon mukaan.

Sitruunabiscotit

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Sain töistä tullessani idean tehdä biscotteja viikonlopun sukulaiskahvitteluja silmällä pitäen. Kaapista ei löytynyt pistaasipähkinöitä, joten päädyin tekemään tällä kertaa sitruunabiscotteja. Pistaasibiscotit jää toiseen kertaan. Hyviähän tämäniltaisistakin versioista tuli enkä tiedä onko niitä enää viikonloppuna jäljellä! Mutta ei sen väliä, keksit ovat erittäin helppo- ja nopeatekoisia. Suosittelen. Voit tehdä biscotit ilman manteleita, pähkinöitä tai niiden kanssa, maustaa sitruunamehun sijaan appelsiinimehulla tai manteliliköörillä. Ihan miten vaan.

Sitruunabiscotit

50 g huoneenlämpöistä voita
1 ½ dl sokeria
reilu 3 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl murskattuja manteleita tai mantelilastuja
2 tl raastettua sitruunan kuorta
1 kananmuna
1-2 rkl sitruunanmehua

Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja mantelilastut keskenään. Lisää jauhoseos ja sitruunankuoret voivaahtoon. Lisää vielä muna ja mehu. Muotoile taikinasta kiinteä massa.
Jaa taikina kahtia ja muotoile niistä leivinpaperin päälle pellille kaksi tankoa. Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia.

Anna tankojen hieman jäähtyä ja leikkaa ne vinoviipaleiksi. Laita palat leikkauspinnat ylöspäin uuniin vielä noin 10 minuutiksi tai kunnes palat ovat rapeita. Anna viipaleiden jäähtyä.

Biscotit säilyvät useita viikkoja ilmatiiviissä purkissa. Syö ne sellaisinaan tai italialaisittain Vin Santon kera.

Chilinen kikherne-linssikeitto

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Etsiessäni omasta blogistani reseptejä, huomasin kokeilleeni aika monta Glorian Ruoka&Viini -lehden ohjetta. Tämä kertonee sen, että lehdessä on hyviä ideoita ja makuyhdistelmiä. Totuus kuitenkin on se, että teemme suurimman osan ruoista keittokirjoista, joita löytyy kirjahyllystä loppuelämäksi asti. Minun olisikin aika kirjoitella ohjeita myös ihanista keittokirjoistani! Mutta tässä siis edelleen Glorian anteja numerosta 2/2011. Samaisesta lehdestä on myös aiemmin ilmestyneen haukiruoan ohje. Tällä keitolla on helppo aloittaa tämäkin viikko eikä koko maanantai-iltaa tarvitse viettää keittiössä.

Maistuvaan kikherne-linssikeittoon tarvitset:

1 punasipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
2 tl juustokuminansiemeniä
1 tl kanelia
1,5 tl chilirouhetta tai -jauhetta
3 rkl öljyä
.....
2 dl vihreitä linssejä
9 dl kasvislientä
1 prk kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa
.....
2 dl keitettyjä kikherneitä (saa myös valmiiksi kypsennettyinä, jos et ehdi kypsentää niitä itse)
2 tl raastettua sitruunankuorta
2 rkl sitruunanmehua
tuoretta minttua hienonnettuna

Kuullota sipuleita ja mausteita öljyssä muutaman minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Lisää linssit, kasvisliemi ja tomaattimurska joukkoon. Anna seoksen kiehahtaa ja vähennä lämpöä. Hauduta seosta miedolla lämmöllä kannen alla 20-30 minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kikherneet, sitruunankuori ja -mehu. Anna keiton lämmetä ja mausta se vielä mintulla.

Huom! Jos rakastat chiliä tai sitruunaa yhtä paljon kuin minä, suosittelen laittamaan niitä keittoon runsaammalla kädellä.

Vinkki! Jos ostat linssit ja kikherneet raakoina, keitä niitä kypsäksi kunnon satsi. Voit pakastaa osan ja nopeuttaa ruoanlaittamista seuraavalla kerralla. Samalla säästät pitkän pennin.

Mojitokakku

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Pääsiäistä ajatellen testasin pari viikkoa sitten limestä potkua saavan kakun - mojitokakun. Tämän kakun ohje on Glorian numerosta 4/2011. Kakkupohjaan ei oltu käytetty muuta kuin munia, sokeria ja vehnäjauhoja, joten tein sen oman reseptini mukaan lasimäärällä. Eli kaikkia raaka-aineita tulee sama määrä, yksi lasillinen. En jaksanut ruveta säätämään määrien kanssa, koska kakkupohjani onnistuu aina, kunhan sen vain jaksaa vatkata vaaleaksi ja kuohkeaksi. Kakusta tuli erittäin maistuva, mutta hieman liian kuiva, joten kostutathan kakkupohjan kunnolla. Koska kuorrute ei ole perinteistä kermavaahtoa, kakku ei kuorrutteen myötä kostu enää lainkaan.

Kakun tekemiseen kannata varata aikaa ja antaa sen maistua seuraavaan päivään ennen koristelemista ja tarjoilemista. 

Kakkupohja:
1 lasillinen kananmunia
1 lasillinen sokeria
1 vehnäjauhoja

vuoan jauhottamiseen voita, korppujauhoja tai pähkinöitä

Vatkaa munat ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Taikina on valmis, kun teet taikinan pinnalle numeron kahdeksan ja se säilyy siinä hetken aikaa. Jos kuvio ei säily, vatkaa seosta vielä hetken aikaa. Siivilöi jauhot varovasti joukkoon lastalla ja kaada taikina voilla ja korppujauhoilla tai pähkinöillä jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista keskitasolla 180-200 asteessa, kunnes kakun pinta on kauniin ruskea. Voit tarkistaa kypsyyden painamalla tulitikun kakkuun. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakkupohja on valmis.

Mojitosiirappi kakun kostutukseen:

2 dl fariinisokeria tai vaaleaa muscavadosokeria
0,5 dl vettä
2 limetin raastettu kuori ja mehu
vajaa desi vaaleaa rommia
1 dl tuoreita mintunlehtiä

Mittaa vesi, sokeri ja limetinmehu kattilaan. Lämmitä, kunnes sokeri sulaa. Siirrä kattila pois levyltä ja lisää rommi, limetinkuoret ja mintunlehdet joukkoon. Anna makujen vetäytyä muutama tunti.

Kuorrutus:

250 g voita
1 pkt (500 g) tomusokeria
puolen vaniljatangon siemenet
2 limetin raastettu kuori ja mehu

Vatkaa huoneenlämpöinen voi sileäksi ja lisää tomusokeri pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Lisää vaniljansiemenet, limetin mehu ja kuoret. Vatkaa kuorrute sileäksi.

Täyte:

100 g tummaa suklaata rouhittuna
1 dl hillottua appelsiinikuorta

Koristeluun:

marjoja tai karamelleja
tuoreita mintunlehtiä

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan. Nosta alimmainen osa tarjoilulautaselle ja kostuta mojitosiirapilla. Levitä kakkupohjalle kolmasosa kuorrutuksesta tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele täytteen aineet päälle.

Nosta päälle kakun toinen kakkupohja ja kostuta myös se siirapilla. Levitä loppu kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Koristele mielesi mukaan tuoreilla marjoilla, karamelleilla tai yrteillä.

Lakun puutteessa

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Lähilempeilyä

Luomua tai ei, ostan erittäin mielelläni paikallista tai jossain lähettyvillä kasvatettuja raaka-aineita. Viikonloppu starttasi tutustumalla uuteen Lähiruokapuoti Lempeen Tampereen Tammelassa. Loistavaa, että oma kaupunkikin hiljalleen heräilee näihin pikkuputiikkeihin! En rupea sen enempää miettimään yritystoiminnan kannattavuutta, vaan toivon kaikkien tutustuvan tähänkin ruokakauppaan. Tässä on sitä vanhanajan fiilistä, jota kaipaan enemmän. Tarjolla on mm. tuoretta leipää, luomujauhoja ja -mausteita, lähiseudun lihaa ja ekologisia pesuaineita (Mummi ja minä, Ole hyvä). Tiedän, että suurista marketeista on helppoa ostaa kaikki kerralla, mutta itse en yksinkertaisesti vain pidä siitä.

Huippua on myös se, että Heikki Ahopelto avaa Tuomiokirkonkadulle Armas Maitokaupan lähiaikoina. Toki Armas-tuotteita saa Kauppahallin Juustosopistakin tällä hetkellä, mutta minä riennän mielelläni hakemaan rakastamaani omena-palsternakkajogurttia toisaaltakin. Jogurtti on sanalla sanoen taivaallista eikä sitä voi liikaa kehua. Vaikka onhan siitä tullut mainittua aikaisemminkin.
Eko-luomuilu on muutenkin ollut mielessä tavallista enemmän, sillä luen parhaillaan Kemikaalicocktailin Nooran kirjoittamaa Marjoja ja mascaraa -kirjaa, jossa Noora kertoo, kuinka hän on hylännyt turhat ruoka- ja kosmetiikkakemikaalit. Teos vaikuttaa loistavalta tiivistelmältä aiheesta ja kirja sivuaa yhtä lailla niin tutkimuksia kuin omaa kokemustakin. Kunhan olen opuksen lukenut, annan mielelläni sen kiertoon. Kirja ei ole mitään ekohippeilyä vaan kylmää totuutta arkisista asioista. Olet mitä syöt. Ei sitä muuten voi sanoa. Hyvässä ja pahassa.

En ole kasvissyöjä, mutta en myöskään mikään suuri lihanrakastaja. Siksi innostuinkin kovasti myös Voisilmäpeliä-blogin kirjoituksesta ja allekirjoitankin Eevan teesit pikimmittä.

Rakkaudesta ruokaan, leppoisaa viikonlopun jatkoa kaikille!

P.S. Jos ekomatkailu kiinnostaa ja suunnitelmissa on ensi kesänä kotimaan matkailu, suosittelen matkaamaan Raumalle ja ainakin yhdeksi yöksi Kylmäpihlajan majakalle. Täältä voi seurata majakan kuulumisia tarkemmin.

Fiilistelyä Firenzessä

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Bobolin puutarha
Boboli Gardens
Kolme viikkoa sitten vietimme miehen kanssa jumalaisen loman Firenzessä, kevät rinnassa.
Pääsimme fiilistelemään kevään lämmöstä ilman talvi- tai kevättakkia, mielettömistä taidehistorian aarteista, maistuvasta ruoasta ja kiireettömistä hetkistä. Tänne haluan vielä uudestaan! Mies myös.

Yrttiset kuharullat

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011


Näihin loistavan makuisiin, yksinkertaisiin kuharulliin tarvitset:

½-1 dl tuoretta persiljaa, rosmariinia, timjamia ja salviaa hienonnettuna
suolaa, valkopippuria
1-2 kuhafilettä per henkilö

1 kananmuna leivitykseen
½-1 dl korppujauhoja leivitykseen
voita paistamiseen

Suolaa ja pippuroi kalafileet. Levitä yrtit pinnalle ja kääri kuhat rullalle. Sulje rullat kiinni cocktailtikulla.
Pyörittele kuharullat munassa ja kierittele sen jälkeen vielä korppujauhoissa. Jos haluat, voit laittaa yrttejä myös korppujauhojen joukkoon. Paista voissa pannulla, kunnes kala on kypsää.
Tarjoile kuharullat sellaisenaan alkupalaksi tai pääruokana esimerkiksi risoton kera.

Huom! Voit käyttää kuhiin muitakin yrttejä, kuten tilliä, oreganoa, basilikaa tai
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.