Kalakakut

maanantai 24. tammikuuta 2011


Thaimaalaiset kalakakut naposteluun tai alkuruoaksi neljälle henkilölle

500 g tuoretta, nahatonta kalafilettä (kuhaa, haukea, turskaa, seitiä)
150 g vihreitä papuja tai sokeriherneitä paloiteltuina
(10 suikaloitua kaffirlimetinlehteä)
1 punainen chili siemenettömänä, pieneksi silputtuna
3 rkl korianteria hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl kalakastiketta
1 kananmuna
½ dl vehnäjauhoja
öljyä paistamiseen/friteeraukseen

Dippikastike:
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
½ punaista chiliä hienoksi suikaloituna
2 rkl riisiviini- tai omenaviinietikkaa
2 rkl kalakastiketta
2 rkl limetin mehua
2 tl sokeria
pieni pala porkkaa ohueksi suikaloituna
mintunlehtiä hienonnettuna

Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi ja siirrä monitoimikoneeseen. Kaada sekaan kalakastike, sipulit, muna ja jauhot. Jauha nopeasti melko tasaiseksi seokseksi. Varo jauhamasta liian pitkään, jottei taikinasta tule sitkeää. Sekoita loput ainekset joukkoon ja muotoile taikinasta pieniä pihvejä.

Kuumenna öljy pannussa ja friteeraa kalapihvejä muutama minuutti. Jätin itse varsinaisen friteerauksen väliin ja paistoin pihvit pienemmässä määrässä öljyä. Kalakakut ovat valmiita, kun ne ovat kauniin ruskeita. Nosta ne paperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Tarjoa dippikastikkeen ja limetin kera.

Intialainen kikhernepata


Kikhernepataa  kahdelle, kolmelle henkilölle
3 dl itse keitettyjä kikherneitä tai 1 tlk säilykekikherneitä
2 sipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1-2 tuoretta chiliä hienoksi pilkottuna
4 cm:n pala tuoretta inkivääriä raastettuna
½ tl kurkumaa
½ tl juustokuminaa
½ tl garam masalaa
1 pieni kanelitanko
1 laakerinlehti
1 tlk tomaattimurskaa
1-2 rkl tomaattipyreetä
suolaa oman maun mukaan
½ tl ruokosokeria
persiljaa tai korianteria

Huuhtele kikherneet huolellisesti ja keitä ne kypsiksi 45-75 minuutin ajan. Saat padasta pikaruokaa, jos käytät valmiiksi kypsennettyjä kikherneitä suoraan tölkistä.

Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipulit, chili, inkivääri ja kaikki mausteet. Kuullota viitisen minuuttia ja lisää pyree sekä tomaattimurska. Anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia.

Lisää lopuksi kikherneet ja anna niiden kuumentua. Mausta suolalla ja sokerilla. Tarjoa padan kanssa leipää, riisiä tai jogurttia, mangochutneyta ja salaattia.

Huom! Jätin ohjeesta vahingossa garam masalan pois, mutta kanelia en hylkäisi. Sitä kannattaa lisätä vaikka jauheena, jos kaapista ei löydy kokonaisia tankoja.

Kumarrus kevääseen

Aurinkoista välipalaa

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Appelsiiniviipaleita ja passionhedelmää.

  Yksinkertainen idea suoraan Anna ja Fanny Bergenströmin kirjasta Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla. Ensi viikolla syödään tämän kirjan ruokia!

Levyraativoittaja

perjantai 21. tammikuuta 2011

Monen vuoden tauon jälkeen osallistuin viime viikolla levyraatiin. Työkaveri sai tämän loistavan idean ja aika hauskaa on ollut kappaleita kuunnellessa. Kuinka ollakaan voitin ensimmäisen raadin tällä ihanalla biisillä eikä kukaan ollut edes kuullut tästä. Ehkä joku teistäkin pitää.


Maaliskuun alussa puolestaan lähdemme Helsinkiin kuuntelemaan tätä jumalaisen loistavaa bändiä. Näiden kipaleiden myötä alkaa leppoisa viikonloppu, toivottavasti teille kaikille!

Värikkään ruoan viikko

tiistai 18. tammikuuta 2011

Julistin viikonloppuna tästä viikosta tulevan värikkään ruoan viikon. Koska värikäs ruoka on terveellistä, yritämme välttää haaleaa, vaaleaa ja ruskeaa ruokaa tällä viikolla. Ainakin osittain. Vielä ei vain olla päästy kunnolla vauhtiin. Eilen söimme wokkia ja tänään couscoussalaattia, mutta jälkkäriksi tein pitkästä aikaa jotain ruskeaa, tätä simppeliä suklaakakkua. Tulikin tehtyä vahingossa paras versio koskaan! Vuoka oli voideltu voilla ja kookoshiutaleilla ja päälle ripottelin mantelilastuja.

Suklaakakkua ja ananasta
Mies suunnittelee tekevänsä huomenna indonesialaista kana-nuudelikeittoa, mutta loppuviikko on vielä täysin auki ja voisi syödä jotain muutakin kuin aasialaisvivahteista ruokaa. Kohti värikkäämpiä vaihtoehtoja tulisi pyrkiä, ihan piristyksen vuoksi. Väriä arkeen toisivat herne-, porkkana-, tomaatti-, punajuuri- tai bataattikeitto, kalaseljanka, bouillabaisse, täytetyt paprikat, kasvistäytteiset kevätkääryleet... onhan näitä vaihtoehtoja mietittäväksi asti. Tulevana viikonloppuna aion myös saada nautittavaksi puolukka- tai mustikka-spelttipuuroa iänikuisten smoothien sijaan. Hyviähän smoothiet ovat, mutta vaihtelu virkistää. Edelleen. 

Leipää auringonkukansiemenillä

sunnuntai 16. tammikuuta 2011


Uusin Glorian Ruoka & Viini-lehti innoitti kokeilemaan uutta leipää yksinkertaisella ohjeellaan.

1 ½ dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa
½ dl hunajaa
3 ½ dl kaurahiutaleita
4 dl grahamjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
50 g pehmeää voita
1 ½ rkl suolaa
½ tl fenkolinsiemeniä hienonnettuna
*
Vuoan voiteluun pehmeää voita ja leivän koristeluun auringonkukansiemeniä.

- Paahda siemenet kuivalla, kuumalla paistinpannulla kauniin ruskeaksi. Varo kuitenkin polttamasta niitä.

- Murenna hiiva veden joukkoon. Lisää hunaja, hiutaleet ja grahamjauhot. Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaa kymmenisen minuuttia.

- Lisää auringonkukansiemenet, voi, suola ja fenkolisiemenet. Alusta taikinaa vielä viitisen minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna taikina kohota vajaan tunnin ajan.

- Voitele kaksi leipävuokaa voilla. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta kaksi tankoa ja nosta ne vuokiin. Voitele leivät vedellä ja ripottele auringonkukansiemeniä päälle.  Peitä leivät liinalla ja kohota niitä vielä 45 minuuttia.

- Paista leipiä ensin viisi minuuttia 250 asteessa. Kaada uunin pohjalle ½ dl vettä. Vesihöyry ja kuuma lämpötila tekevät leivän pinnasta rapean. Paista viiden minuutin jälkeen leipiä 180 asteessa noin 35 minuuttia. Ota leivät uunista ja kumoa ne vuoista uunipellille leivinpaperin päälle. Paista leipiä vielä kymmenisen minuuttia, jotta reunoistakin tulee rapeat.

Vinkki! Jos kaapista ei löydy kaurahiutaleita ja auringonkukansiemeniä, voit huoletta käyttää esimerkiksi ruishiutaleita, pellavansiemeniä, kurpitsansiemeniä...

Blinejä ja kuohuvaa




Valmistauduimme viikonloppuun hieman jo torstaina, kun laitoimme blinitaikinan tulille. Tällä kertaa teimme taikinaa kohtuudella eli vain puolet taikinasta. Nautimme nämä herkut perjantai-iltana yhdeltä istumalta kuohuviinin kera. Vodkasnapsitkin sopivat kyytipojaksi erittäin hyvin.

Blinit neljälle-kuudelle henkilölle

1 dl tattarijauhoja
2 dl kädenlämpöistä maitoa
50 g tuoretta hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa

Sekoita hiiva maidon joukkoon ja lisää jauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota vähintään pari tuntia, mielellään kuitenkin yön yli. Taikinan hapattaminen yön yli parantaa blinien makua. Jatka taikinaa seuraavana päivänä.

½ dl smetanaa
2 dl vehnäjauhoja
3 keltuaista
½ ploa olutta
3 valkuaista kovaksi vaahdotettuna

Lisää smetana, jauhot, keltuaiset ja olut. Sekoita taikina tasaiseksi. Nostele valkuaisvaahto varovasti taikinan joukkoon ja anna levätä tunnin ajan.
Paista blinit kirkastetussa voissa rapeiksi ja tarjoa saman tien lisäkkeiden kera. Lisäkkeeksi sopivat hyvin kylmäsavulohi, mäti, suolakurkku, ruohosipuli, tilli, punasipuli, smetana, paahdetut punajuuret, paistettu pekoni tai sienet.
Alkuperäiset blinit ovat kooltaan isompia ja paksumpia, mutta kotona paistamme blinit perinteisellä lettupannulla emmekä valele niitä paistamisen aikana enää voilla. Oluen sijaan voi käyttää myös vichyä.

Vinkki!
Tähteeksi jääneitä lisäkkeitä voi hyödyntää aamiaisleipiin tai tarjota seuraavan päivän alkuruoaksi.
Ruisleipää, tuorejuustoa, siian ja kirjolohen mätiä sekä punasipulia.

Paistettua kalaa

keskiviikko 12. tammikuuta 2011


Kun aika on kortilla, tällainen ruoka on arki-illan pelastus. Paistettua kalaa ja nopeasti kiehautettuja kasviksia.

Liharuokia tarjolla

Jos mieli tekevi lihaa, mies tarjoilee täällä paria ohjetta. Kevyempää haluaville tarjoilla kasvistäytteisiä canneloneja.

Runebergin tortut


Runebergin torttukausi on nyt sitten korkattu ja ensimmäisenä makutestiin pääsi Branderin torttu. Viime vuonna testasimme miehen kanssa viiden eri valmistajan tuotetta ja järjestys muodostui tällaiseksi:

1. Leivon Leipomo (perinteisen hyvä kaikin puolin)
2. Brander (perusmaku loistava, mutta hiukan liian kostea, liian vähän karvasmantelia, pienellä säädöllä ykkönen)
3. Lahdelman Leipomo (hyvä karvasmanteli, mutta tylsä, hiukan kuiva taikina)
4. Kakkukeisarit (hyvä maku, mutta aivan liian kostea, limainen pinta)
5. Hakasen Leipomo (aivan liian kuiva)...

Brander oli tälläkin kertaa hyvä, mutta tortun alaosa oli aivan liian kostea. Sama resepti lienee edelleen käytössä, mutta katsotaan mitä valmistajia tulee vastaan ja mikä sijoitukseksi muodostuu tänä vuonna. Mistä tulikin mieleen, että voisi itsekin tehdä yhden satsin testin jatkeeksi.

Makujen matkassa - Italia

maanantai 10. tammikuuta 2011

Huolimatta siitä, että olen ranskalaisen keittiön suuri fani, italialainen ruoka vei voiton viime vuoden makumatkoilla. Osasyy siihen löytyy pelkästään matkan pituudesta, sillä olimme Italian reissulla huomattavasti pidempään kuin muilla matkoilla. Vajaassa kahdessa viikossa ehti syödä niin pastat, pizzat kuin risototkin. Mies testasi samaan hengenvetoon aasin ja hevosenkin. Paikallisia herkkuja kun olivat.
Parmankinkku-rucolapizza
Savustettua tonnikalaa ja vihreää parsaa
Lasagne
Lihaiset tortellinit
Grillattuja kasviksia
Sieni-homejuustobruchettaa
Antipasto misto eli leikkelelautanen
Polentaa salamin, homejuuston ja herkkusienten kera
Hevosen fileetä päärynän ja tomaatin kera
Grillattuja kasviksia ja mozzarellaa

Minulle Italian reissun suurin löytö oli jäätelö! Suoraan sanottuna en pidä jäätelöstä, mutta italialaisten makujen jälkeen olin aivan myyty. Ja se jäätelön koostumus. Selväksi suosikeiksi nousivat kaneli- ja pistaasi, jotka maistuivat sille itselleen eivätkä millekään maitohötölle.

Suklaasalami




Mieleen jäivät myös iltapäivän aperitivot, jolloin viinin ohessa tarjottiin milloin mitäkin. Oliiveja, pieniä focaccio- tai bruchettapaloja, marinoituja kasviksia ja shipsejä. Pitäisikö lähteä taas Italiaan? Nyt keväällä ei vaivaisi edes lomat ja ravintolat olisivat normaalisti auki. Hhmmm.

Makujen matkassa - Edinburgh

sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Jos viime pääsiäinen Pariisissa oli pelkkää syömistä, Edinburghin juhannus ei jäänyt yhtään heikommaksi. Mies varasi pöydän pariin Michelin-ravintolaan ja saimme nauttia perinteisen Sunday Roastin ja haggiksen lisäksi myös fiinimmästä tarjonnasta paikallisista raaka-aineista.
Parasta reissuissa on se, että pääsee maistelemaan paikallista ruokaa ja uusia ruokia ja makuja. Voi istahtaa kahvilaan milloin haluaa eikä tarvitse miettiä, joko lounastauko on päättymässä.
Edinburghin matka oli siinä mielessä erikoinen, ettemme poikkeuksellisesti käyneet museoissa lainkaan. Sen sijaan söimme, söimme, söimme ja söimme. Pitäisikö seuraavalla kerralla matkustaa kaupunkiin, jossa on enemmän historian havinaa? Toisaalta voisin lähteä Edinburghiin uudestaan, mutta toisaalta taas mieli haluaisi uutta nähtävää.


The Greyfriars Bobbys Bar

The Kenilworth
Mussel Inn
 The Kitchin
Martin Wishart

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.