Tumma joululimppu

maanantai 27. joulukuuta 2010




Jo toistamiseen joulupöytään pääsi tarjolle limppu, johon tutustuin jo kokkikouluaikoinani. Miksikään joululeiväksi limppua ei kuitenkaan voi kutsua, leipä muistuttaa pikemminkin saaristolaisleipää. Jos virtaa riittäisi enemmän ja vuorokaudessa olisi enemmän tunteja, voisin tehdä leipää uuden vuoden juhlintaankin. Kalat ja limppu ne yhteen soppii!

EDIT: Tämä herkkuleipä on löytänyt tiensä takaisin joulupöytäämme ja leivomme tätä joka jouluksi.

1 l appelsiinituoremehua
3 dl ruisjauhoja
3 dl leseitä (ruis/vehnä)
3 dl tuoppimallasta
2 palaa hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
10-13 dl vehnäjauhoja

Tee löysähkö taikina ja anna kohota 1 ½ tuntia. Jaa taikina kolmeen voideltuun leipävuokaan ja paista 175 asteessa noin 1 ½ tuntia. Ensimmäisen tunnin jälkeen voit halutessasi valella leipää siirappivedellä, lopputulos on hyvä valelusta huolimatta.

Keksitehdas

sunnuntai 19. joulukuuta 2010


Viikonloppu päättyi keksitehtailuun, jotta jouluna varmasti riittää syötävää. Tein jo toistamiseen ihania pistaasibiscotteja, joiden makua on helppo vaihdella oman maun mukaan. Ekan satsin tein pistaasipähkinöistä ja sitruunasta, tämän päiväisen pistaasipähkinöistä ja klementiineista. Vain pieni vaihdos sitruunahedelmässä, mutta lopputuloksessa huima ero! Yhtä lailla pistaasien tilalle voi laittaa rouhittua mantelia, pieniä suklaahippuja, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja. Biscotit maistuvat niin makean jälkiruokaviinin kuin kahvinkin kera. Biscotit ovat erittäin helppotekoisia, joten jouluksi vain niitä leipomaan.

Tämän joulun perinteisemmiksi kekseiksi valikoituivat mantelitähdet ja kanelitähdet. Kyseiset keksit voi tehdä samasta taikinasta maustaen ne vain eri mausteilla. 


Pistaasibiscotit

50 g huoneenlämpöistä voita
1 ½ dl sokeria
reilu 3 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl rouhittua pistaasipähkinää (pari pussia)
2 tl raastettua sitruunan/appelsiinin tai klementiinin kuorta
1 kananmuna
1 rkl sitruunan/appelsiinin tai klementiinin mehua

Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja pistaasit keskenään. Lisää seos ja sitruunankuoret voivaahtoon. Lisää vielä muna ja mehu. Muotoile taikinasta kiinteä massa.

Jaa taikina kahtia ja muotoile niistä leivinpaperin päälle pellille kaksi tankoa. Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia.

Anna tankojen hieman jäähtyä ja leikkaa ne vinoviipaleiksi. Laita palat leikkauspinnat ylöspäin uuniin vielä noin 10 minuutiksi tai kunnes palat ovat rapeita.
Anna viipaleiden jäähtyä. Biscotit säilyvät useita viikkoja ilmatiiviissä purkissa.



Mantelitähdet tai kanelisydämet

5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
200 voita
1 munankeltuainen
pieni loraus vettä
munanvalkuainen voiteluun
koristeluun mantelirouhetta ja raesokeria tai kanelia ja sokeria

Sekoita jauhot ja sokeri kulhossa. Nypi voi sormin joukkoon. Lisää keltuainen ja loraus vettä, jotta taikinasta muotoutuu kiinteä. Anna taikinan levätä jääkaapissa tunnin ajan.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä haluamasi muotoisia kuvioita. Nosta pellille ja voitele valkuaisella. Ripottele päälle joko manteli- tai kaneliseosta. Paista keksejä 10-12 minuuttia.

Yhdestä taikinasta tulee noin kolmisen peltiä keksejä riippuen tietysti muotin koosta.


Yksinkertaista ranskalaista - paistettua kananrintaa mustaherukkakastikkeella

sunnuntai 12. joulukuuta 2010




Kaivoin perjantaina esiin vanhan Gloria Ruoka&Viini-lehden ja kauan ei tarvinnut miettiä illan menua, kun lehden teemana oli ranskalainen ruoka. Pitäisikö tähänkin todeta, että rakastan ranskalaista ruokaa. Tai yksinkertaisesti rakastan ruokaa. Moni työpäivä alkaa ruoka mielessä ja jos lounaalla joutuu syömään kaupan valmisruokaa, päivä on täysin menetetty. Ellei mies sitten tee töiden jälkeen jotain herkkua. Ja jos viikkoon ei saa mitään uusia makuja kokea, kyllä se vähän jo masentaa. Olen täysin sitä mieltä, että olet mitä syöt. Mitä värikkäämpää ruokaa syöt, sitä terveellisemmin myös syöt. Nämä kaksi reseptiä kannattaa ehdottomasti kokeilla, sillä ne ovat yksinkertaisuudessaan erittäin maukkaita. Bon appétit!

Sienisalaatti

erilaisia salaatteja
tuoreita herkkusieniä
ruohosipulia/lehtipersiljaa

Kastike:
1 rkl Dijon-sinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
3-4 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Huuhdo sienet huolellisesti ja kuivaa ne. Viipaloi herkkusienet. Asettele salaatit ja sienet lautasille tai kulhoon.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja pirskota kastiketta salaatin päälle. Ripottele päälle vielä tuoreita yrttejä.
Huom! Jos käytät salaattiin rukolaa, se korostaa entisestään kastikkeen sinappisuutta.

Paistettu kananrinta, mustaherukkakastike ja peruna-kesäkurpitsasose
neljälle henkilölle

4 kananrintaa
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä
muutama timjaminoksa

Hiero suola ja pippuri kanan pintaan. Paista kanoja paistinpannulla öljyssä, kunnes niissä on kaunis ruskea väri. Nosta kanat uunivuokaan ja ripottele timjamia pinnalle. Paista kanoja vielä 175 asteessa 15-20 minuuttia.
Huom! Kanan kypsyyden voit tarkistaa tekemällä pintaan viillon. Jos lihasta tuleva neste on kirkasta, kana on kypsä. Vaihtoehtoisesti voit varmistaa kanan kypsyyden paistomittarilla. Sisälämmön tulisi olla 70 astetta.

Mustaherukkakastike

1 dl mustaherukoita
2 rkl sokeria
½ dl punaviiniä
2 dl itse tehtyä tai valmista demi glace-kastikepohjaa
nokare voita

Säästä muutama mustaherukka koristeeksi. Paahda sokeria kattilassa, lisää marjat ja viini. Kiehauta ja lisää demi glace. Keitä kymmenisen minuuttia ja siivilöi kastike. Lisää voi.

Peruna-kesäkurpitsasose homejuustolla

500 g jauhoisia perunoita
200 g kesäkurpitsaa
1-2 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
1 dl kuumaa maitoa
nokare voita
50 g sinihomejuustoa (ohjeessa käytettiin Roquefortia)

Kuori ja lohko perunat. Keitä ne suolatussa vedessä kypsiksi. Perunoiden kiehuessa kuutioi kesäkurpitsa ja paista ne oliiviöljyssä pannulla.
Valuta perunoita vesi pois ja murskaa ne soseeksi. Lisää kesäkurpitsat, voi, homejuusto ja kuuma maito. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Kohti valkeaa joulua



Mausteinen bulgursalaatti

keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Arjen kiireisiin iltoihin sopii enemmän kuin hyvin ruokaisat salaatit. Tähän salaattiin voi halutessaan lisätä kanaa tai sitä voi tarjota lihan ohessa. Mausteita lisäämällä tai vaihtelemalla bulgursalaatin saa maistumaan halutessaan joulultakin.

Bulgursalaatti neljälle henkilölle

2 dl bulguria
suolaa
1-2 rkl öljyä
1 sipuli pieneksi silputtuna
1 valkosipulinkynsi pieneksi silpottuna
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 tl currya
ripaus muskottipähkinää/kanelia/neilikkaa
1 dl paahdettuja pinjansiemeniä/hasselpähkinöitä/pekaanipähkinöitä
1 dl rusinoita/korintteja
1 dl kuivattuja hedelmiä (luumuja, aprikooseja)
tuoretta persiljaa/korianteria silputtuna
sitruunamehua
(tomaattia pilkottuna pieniksi paloiksi)
mustapippuria
fetaa tai vuohenjuustoa salaatin päälle

- keitä bulgur ohjeen mukaan
- paahda pähkinät kuivalla pannulla ja siirrä ne toiseen astiaan
- kaada öljyä pannulle, lisää mausteet ja sipulit, kuullota hetken aikaa
- lisää kuivatut hedelmät ja rusinat pannulle
- sekoita kypsä bulgur, sipuliseos ja pähkinät keskenään
- jos haluat salaatista kosteampaa, voit lisätä joukkoon tomaattia ja oliiviöljyä
- mausta tarvittaessa suolalla, pippurilla, sitruunanmehulla
- tarjoa seos salaatin ja fetajuuston kera

Kestävä joulukalenteri

tiistai 7. joulukuuta 2010


Kummipojan joulukalenteri á la mummo. Kyllä ne äidit osaa!

Höllätään vähän

Myönnän olevani jouluihminen henkeen ja vereen. Yleensä viritän joulukoristeita jo lokakuun puolella esille, mutta näin vain on enää muutama viikko jouluun ja olen vielä aivan alkutekijöissä. Juuri mitään näkyvää en ole saanut aikaiseksi, mutta onneksi sentään piparkakkutaikinaan pääsin viikonloppuna käsiksi. Äitini oli tehnyt piparitaikinan ja kyllähän se maistui hyvältä lumisessa mökkitunnelmassa! Valmiit piparkakut lähtivät mukaan kotiin, joten niistä ei tarvitse huolehtia. Ja jos ihan totta puhutaan, niin nautimme jo jouluruoistakin. Kyllä nyt kelpaa odotella joulua ja höllätä vähän.

Äidin ja isän yhteistyön tulos, jouluinen valotaulu.
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.