Ihana Armas

maanantai 29. marraskuuta 2010

Heikki Ahopellon kyytönmaidosta tehdyt Armas-perheen juustot ovat tulleet minulle jo aiemmin tutuiksi, mutta maistoin viime viikonloppuna ensimmäisen kerran Armas-perheen jogurtteja. Omena-palsternakkajogurtti on vertaansa vailla, joten sitä ei kannata jättää väliin, jos vastaan tulee. Ihan parasta! Mustikkakin lyö valiot ihan kympillä eikä kyllä maustamatontakaan voi unohtaa. Ai joo, tyrnimarja- porkkanaakin on kuulemma tarjolla. Ja karvias-punaherukkaa.

Näitä mahtavia lähituotteita on myynnissä mm. Tampereen kauppahallin Juustosopissa, Ahlmannin tilapuodissa, Lahtuan tilalle Orivedellä, Eat& Joy Maatilatorilla sekä Hakaniemen kauppahallin Lentävässä Lehmässä.
Lehmästä sen tunnistaa!

Kasviscurry

tiistai 23. marraskuuta 2010

Viime viikon arki toi yllättäen keittiöömme naudanlihaa vaikka muille jakaa ja lihaan kyllästyneenä (ja kyllästettynä) haluan keskittyä tämän viikon kevyempiin ruokiin. Söimme lihaa siis viime viikolla kolmena päivänä peräkkäin ja voin kertoa, ettei se tehnyt hyvää, vaikka ruoka olikin maittavaa.

Ihan itulinjalle en kuitenkaan tänään lähtenyt, vaan tein jääkaappiin jääneistä tähteistä kasviscurrya. Taas tuli mössöstä erilaista kuin viime kerralla, mutta sitä parempi vaan. Ei pääse kyllästymään, kun joka päivä saa syödä uudenmakuista ruokaa. Tarkkoja määriä en osaa sanoa, sillä lisäsin mausteita curryn valmistumisen loppuvaiheessa. Sitäkään en osaa sanoa kuinka oikeaoppista currya tämä on, mutta parempaakaan nimeä en nyt keksinyt.

Eikä tarvitse huolestua siitä, kuinka paljon eri raaka-aineita ruokaan tulee, kasviscurryn tekeminen onnistuu pelkillä sipuleilla, perunoilla ja porkkanallakin & osalla mausteita. Tai käyttämällä pelkästään kukkakaalia ja kikherneitä. Kanelia ei myöskään kannata pelästyä, se antaa mukavasti lämpöä ja pehmeyttä ruoalla. Oman "sotavaraston" ja maun mukaan siis vain kokkailemaan!

P.S. Sotavarasto on isäni nimitys keittiökaapeillemme, jotka sisältävät ruokaa & kaikenlaisia purkkeja yllin kyllin. Siis jos sota syttyisi, eläisimme kaappien sisällöllä helposti pari kuukautta. No, tämä lienee muillekin kotikokeille tuttua.

1 sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
2-4 perunaa kuorittuna ja pilkottuna
1 keskikokoinen kukkakaali pieninä nuppuina
1 porkkana kuorittuna ja paloiteltuna tai pala retikkaa
½ punainen paprika paloiteltuna
2-4 cm inkivääriä pieneksi pilkottuna tai raastettuna
1-2 punaista chiliä pieneksi pilkottuna
1-2 tomaattia pilkottuna
1 tl juustokuminaa
1 tl currya ( jos haluat kasviscurrysta selkeästi keltaista, lisää ½-1 tl kurkumaa)
½ - 1 tl kanelia
½ tl cayennepippuria
pari kokonaista neilikkaa
1 prk kookosmaitoa
1-4 dl vettä tai kasvislientä tarpeen mukaan
1 prk kypsiä kikherneitä
***
1 dl tuoretta korianteria koristeluun
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Kuullota sipuleita pannulla öljyssä, lisää mausteet ja anna niiden paahtua hetki pannulla.
Lisää perunat ja porkkanat ja kaada osa kookosmaidosta päälle. Lisää hieman myöhemmin kukkakaali ja retikka. Lisää kookosmaitoa ja tarvittaessa vettä.

Kun kasvikset alkavat olla kypsiä, lisää vielä paprikat & tomaatit. Kun kasvikset ovat kypsiä, kaada kikherneet joukkoon ja anna niiden lämmitä hetki.

Annostele kasviscurry lautasille ja koristele korianterilla ja seesaminsiemenillä.

Herkkuja pinnan alta

maanantai 22. marraskuuta 2010

En voi olla hehkuttamatta sitä, miten mahtavaa on syödä kotona kalaa! Tiedän miehen sukulaistenkin ihmettelevän sitä, sillä hän on syönyt kalaa vasta viimeisen vuoden aikana. Parina edellisenä viikonloppuna on näin ollen suunnistettu kauppahalliin Nygrenille ostamaan kalaa.

Lauantain illallinen aloitettiin perinteisellä toast skagenilla, johon mies oli itse leiponut ruis-spelttileipää.

Toast skagen neljälle henkilölle

500 g kuorittuja katkarapuja
(mätiä)
punasipuli pieneksi hienonnettuna
punttia tuoretta tilliä
loraus oliiviöjyä
sitruunan kuori ja mehu
4 rkl ranskankermaa
suolaa, mustapippuria
maalaisleipää

Sekoita ainekset keskenään. Paista leivät pannulla voissa ja nosta ne lautaselle. Nosta katkarapuseos päälle ja koristele mädillä ja tillillä. Jos siis muistat ostaa mätiäkin kalakauppiaalta.

Ahventa punajuurisalaatin ja pinaatin kera neljälle henkilölle

1 sitruuna
suolaa, pippuria
1 prk ranskankermaa
8-12 ahvenfileetä tai muuta vaaleaa kalaa sopivassa määrin (kuha, siika)
oliiviöljyä
300 g tuoretta pinaattia
1 tl jauhettua kuminaa
voita

Punajuurisalaattiin:

700 g punajuuria
1 pieni puntti ruohosipulia
1 puntti tilliä
1 punasipulia
punaviinietikkaa
oliiviöljyä
suolaa, pippuria

1) Huuhdo punajuuret ja laita ne kokonaisina uuniin kypsymään 200 asteeseen noin tunnin ajaksi.
2) Silppua tällä välin ruohosipuli, tilli ja punasipuli.
3) Kun punajuuret ovat kypsiä, nosta ne pois uunista ja anna niiden jäähtyä hieman. Sen jälkeen kuori ne ja pilko lohkoiksi. Lisää punajuuret sipuleiden joukkoon ja mausta seos.
4) Mausta ranskankerma sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
5) Paista pinaatinlehtiä muutaman minuutin ajan pannulla voissa. Mausta suolalla ja kuminalla. 
6) Paista ahvenfileet voissa pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla.
7) Asettele punajuurisalaattia lautaselle ja sen päälle pinaattia. Nosta ahvenfile päälle ja nosta hieman ranskankermaa päälle. Koristele ruohosipulilla ja tillillä.

Paistettua siikaa, maa-artisokkapyreetä ja haudutettuja papuja

- siika paistetaan pannulla voissa ja maustetaan suolalla ja pippurilla
- pavut keitetään suolatussa vedessä tai paistetaan pannulla kypsäksi
- maa-artisokkapyre tehdään kuten perunamuusi

Taikinasormi piirakkataikinassa

torstai 18. marraskuuta 2010

Olen leiponut viime aikoina käsittämättömän paljon enkä edes tiedä miksi. Lienenkö selaillut liikaa ruokalehtiä? Olen haaveillut viikonlopuista, jolloin voisin vain lukea, nukkua ja nautiskella hyvästä ruuasta. Ikävä kyllä haaveiluksi on jäänyt, sillä kotona on ollut liiaksi asti tekemistä. Nukkuminenkin olisi todella kivaa, mutta jos herää viikonloppuisinkin samaan aikaan kuin arkena, levosta ei voi puhua aivan niin kuin olin ajatellut. Onneksi sentään olen saanut nauttia hyvästä ruoasta ja juomasta. Ehkä sitten jouluna voi lueskella kirjoja. Voi tosin olla, että upeat tarinat vaihtuvat tenttikirjoihin, sillä tammikuussa on luvassa pitkästä aikaa tenttejä. Huh huh. Kaikkeen sitä pitää päänsä pistää kiireen keskellä. Mutta eikös se niin ole, että mitään haluamaansa ei voi saavuttaa, ellei ryhdy tuumasta toimeen. Postinjakaja ei tuo toteutuneita haaveita postilaatikosta sisään.

Vielä kotona asuessa äitini tiesi heti, milloin minulla oli tentti edessä, sillä leivoin kuin viimeistä päivää. Kenties pakoilen arkisempia hommia ja tylsiä tenttikirjoja upottamalla sormeni makeisiin taikinoihin. Suosittelen sitä teille kaikille muillekin!

Viime viikonloppuna tarkoitukseni oli tehdä suklaakakku, mutta koska piirakkapohjaa tuli oletettua enemmän, sain tehtyä siitä sekä suklaa- että sitruunapiirakan. Lisäksi ylijääneistä valkuaisista oli pakko tehdä marenkia, sillä en raaskinut heittää niitä roskiinkaan. Onneksi tiedän yhden ystäväni pitävän marengeista, jos ne itseltä jäisivät syömättä. S, tervetuloa hakemaan niitä! Lisäksi huomasin anoppinikin olevan niihin hulluina.

Taikinapohja suklaa- ja sitruunapiirakalle Chez Jounin mukaan

Taikinapohjaan:
150 g pehmeää voita
140 g tomusokeria (2,3 dl / 1dl tomusokeria painaa noin 60 g)
6 munan keltuaista
360 g vehnäjauhoja (5,5 dl / 1 dl vehnäjauhoja painaa noin 65 g)

. Vaahdota voi ja sokeri, lisää keltuaiset yksitellen voimakkaasti vatkaten yleiskoneessa. Lopputuloksena pitäisi olla vaaleankeltainen tahna.
. Lisää hieman yli puolet vehnäjauhoista nopeasti sekoittaen. Lisää loput jauhot käsin sekoittaen. Mitä vähemmän taikinaa vaivaa, sitä tasaisempi rakenteesta tulee. Taikinasta tulee erittäin pehmeää ja maukasta!
. Taikina pitäisi kaulita levyksi ja levy jääkaappiin jäähtymään vajaaksi puoleksi tunniksi. (Koska oma taikinani ei kestänyt kaulimista, painelin sen sormilla suoraan piirakkavuokaan.)
. Paista pohja 160 asteessa 13-17 minuutin ajan.

Suklaapiirakan täyte


200 g tummaa suklaata (70%)
20-50 g tomusokeria
200 g kuumaa kermaa
1 kananmuna
80 g kylmää maitoa
20 g notkistettua voita

. Laita suklaa ja sokeri astiaan, kaada kuuma kiehuva kerma päälle. Älä vatkaa seosta vaan sulata suklaa varovasti käännellen kerman sekaan. Tomusokerin voi halutessaan jättää poiskin.
. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää myös maito ja notkistettu voi. Voikaan ei ole välttämätön, mutta se antaa piirakkaan kiiltoa.
. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paista 110 asteessa 15-20 minuuttia.
. Anna piirakan jäähtyä kunnolla, sillä muutoin pinta saattaa halkeilla rikki. Tarjoa jäätelön, sorbetin tai vaniljakastikkeen kera.


Sitruunapiirakan täyte

6 kananmunaa
250 g sokeria (2,9 dl / 1 dl sokeria painaa noin 85 g)
4 sitruunan kuoret ja mehut
2 dl ranskankermaa

.Vatkaa munat sokerin kanssa ja lisää sitruunan kuoret raastettuna sekä ranskankerma. Lisää mehu. Halutessasi voit siivilöidä sitruunan kuoret pois, mutta jos pidät sitruunasta yhtä paljon kuin minä, ei kannata siivilöidä.
. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paita 150 asteessa 20-25 minuuttia. Tarjoa kermavaahdon tai sorbetin kera.

Tahmaiset marengit

6 valkuaista
3 dl sokeria

Vatkaa valkuaisia ja sokeria niin kauan, kunnes seos ei putoa kulhosta pois. Paista 75 asteessa 2-3 tuntia. Alhaisen lämpötilan ansiosta marengit jäävät sisältä hieman tahmeiksi.

Sarvipäitä

tiistai 9. marraskuuta 2010

Kuten varmasti on käynyt ilmi, en ole kasvissyöjä, mutta en myöskään pidä mitenkään erityisesti lihasta. Syömme lihaa kotona harvakseltaan ja silloinkin riista maistuu parhaiten. Nämä kaksi ohjetta ovat päässeet lautaselle viimeisen parin viikon aikana ja ovat eittämättä suosikkejani. Ensimmäinen on varsinaista pikaruokaa ja jälkimmäinen puolestaan vaatii pitkän haudutusajan.


Poron maksaa omenan ja munakoison kera (neljälle)

500 g poron maksaa
1 tl suolaa
voita paistamiseen

1 munakoiso
1 tl suolaa
öljyä paistamiseen

1 suuri makea omena
vajaa 1 dl ruokosokeria tai fariinisokeria
1 rkl vadelmaviinietikkaa (käy joku toinenkin, esim. omenaviinietikka)
½ dl omenamehua

1) Leikkaa munakoiso viipaleiksi ja ripottele päälle suolaa. Anna viipaleiden itkeä 15 minuuttia. Voitele munakoisot öljyllä ja paista kevyesti pannulla voissa.

2) Kuori omena ja lohko pitkittäin. Sulata kattilassa sokeri, lisää etikka ja omenamehu. Lisää omenalohkot kattilaan, kunnes liemi alkaa olla siirappimaista. Kiehauta ja ota pois levyltä.

3) Poista maksasta kalvot ja leikkaa se sentin siivuiksi. Paista viipaleita voissa juuri ennen tarjoilua kuumalla pannulla noin puoli minuuttia molemmin puolin. Mausta viipaleet suolalla.

4) Tarjoa maksa munakoison ja omenalohkojen kanssa.
 

Hirviragu (6-8 henkilölle)

1 kg hirvenlihaa (tai lammasta, nautaa, poroa)
1 porkkana kuorittuna ja paloiteltuna
3 varsiselleriä paloiteltuna
1 sipuli paloiteltuna
½ plo valkoviiniä
kourallinen tuoretta salviaa
1 rkl katajanmarjoja
suolaa, pippuria

Paloittele liha haluamasi kokoisiksi palasiksi ja siirrä lihat kulhoon. Lisää muut aineet sekaan ja anna lihojen marinoitua yön yli. 


Seuraavana päivänä:

1 pkt pekonia tai pancettaa pieneksi paloiteltuna
1 porkkana pieneksi paloiteltuna
3 varsisellerin vartta pieneksi paloiteltuna
1 sipuli pieneksi paloiteltuna
1 tl chilirouhetta tai 1-2 kuivattua chiliä
½ plo valkoviiniä
öljyä paistamiseen
1 tlk paseerattua tomaattia (700 g)
suolaa, pippuria

1) Paista pekonia ja chiliä pannulla pienessä määrässä öljyä. Lisää porkkana, sipuli, selleri ja paista kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä.

2) Ota liha marinadista, käännä lämpö kovemmalle ja lisää liha joukkoon. Paista kunnes pannusta on hävinnyt kaikki neste pois ja lisää valkoviini. Keitä kunnes viini on lähes on kadonnut ja lisää paseerattu tomaatti.

3) Mausta suolalla ja pippurilla, käännä liesi pienemmällä ja kastikkeen hautua 2-2½ tuntia tai kunnes liha on mureaa. Sekoita kastiketta välillä. Lihapalojen koko määrittelee kypsymisajan. Jos kastikkeesta tulee liian sakeaa, voit lisätä siihen vettä. Tarkista kastikkeen maku ennen tarjoilua.

4) Keitä lisukkeeksi tagliatelle- tai pappardellepastaa ja raasta Parmesan-juustoa päälle. Ragun voi yhtä hyvin nautiskella  leivän tai polentan kanssa.


Mustaherukkakakku

lauantai 6. marraskuuta 2010



Marraskuun Gloriassa esiteltiin sopraano Mari Palon suosikkiruokia ja bongasin välittömästi tämän tänään testiin päässeen kakun. Sopivan makeaa ja rakenteeltaan pehmeää. Enpä muistakaan milloin olen innostunut näin paljon jonkin kakun leipomisesta ja vieläpä sen onnistumisesta! Täydellinen kakku niin syksyyn kuin kevääseen - joulupöydästä puhumattakaan!

Pohjaan tarvitaan:
 ½ pkt Domino-keksejä (175 g)
50 g sulatettua voita

Täytteeseen tulee:
1 pkt maitorahkaa (250 g)
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 dl kuohukermaa
8 liivatelehteä
400 g mustaherukkasosetta tai 800 g pakastettuja mustaherukoita

Kiilteeseen:
1 dl mustaherukkasosetta
3 liivatelehteä

Koristeluun: jäisiä musta- ja punaherukoita tai vadelmia

1) Levitä leivinpaperi irtopohjavuoan ja reunan väliin. Murskaa keksit tehosekoittimessa ja lisää voi joukkoon. Taputtele seos vuoan pohjalle ja laita pohja jääkaappiin kovettumaan.

2) Jos käytät pakastemarjoja, laita marjat, sokeria ja tilkka vettä kattilaan. Kuumenna marjoja niin, että ne sulavat. Paseeraa marjat siivilän läpi. Ota sosetta 1 dl talteen kiillettä varten.

3) Sekoita rahka ja sokerit keskenään. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi.

4) Kuumenna pieni määrä sosetta kattilassa kiehuvaksi ja lisää siihen kuivaksi puristetut liivatteet. Älä keitä.

5) Sekoita mustaherukkasose, liivateseos ja rahka keskenään. Nostele kerma lopuksi joukkoon. Kaada seos pohjan päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin ainakin neljäksi tunniksi, mielellään yön ajaksi.

6) Valmista kiille, kun kakku on hyytynyt. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna sose ja lisää kuivaksi puristetut liivatteet. Sekoita liivateseos ja mustaherukkaseos ja sivele kiille kakun pinnalle. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua jäisillä marjoilla.


Yön hämy







Viikonlopun aloitus

Jokirapua, haukiterriiniä ja paprikakastiketta


Sitruunamajoneesia, kurkkusalaattia, tuoretta seitiä

Viikonloppu alkoi mukavasti nautiskellen. Töiden jälkeen lenkki Pyynikillä ja sen jälkeen syömään Tampereen kohutuimpaan ravintolaan Berthaan. Kohuttuun siksi, että paikka on poikkeuksetta saanut suurta kehua osakseen. Ravinteli Bertha ei tuottanut pettymystä minullekaan ja aion mennä sinne syömään uudestaankin. Ikävää vain on se, että Bertha on usein täyteen varattu, joten ex tempore- nautiskelut ei onnistu helposti. Mahtavaa kuitenkin, että kaupunkiin on tullut ravintola, jossa osataan käyttää suolaa ja pippuria, ja jossa hinta ei päätä huimaa. Tarkempaa analyysia ruoasta on täällä.
Nautiskelu jatkuu vaan. Etanat kuorruttuvat uunissa, cassoulet hautuu liedellä ja mustaherukkakakku hyytyy jääkaapissa. Sahramiglögi ehdittiin jo tuhoamaan, mutta onneksi varastosta löytyy lisää maisteltavaa. Laiskottelu on toisinaan mahtavan ihanaa!

Syyssalaatti

maanantai 1. marraskuuta 2010

Kun itse laittaa kotona ruokaa päivittäin, jääkaappiin kertyy helposti pieniä jämiä sitä sun tätä. Juuri siksi en tule juuri koskaan tehneeksi samanlaista salaattia. Juureksista olisi helposti pyöräyttänyt pastan tai pizzankin, mutta viimeisin tähderuoaksi syntyi salaatti seuraavista aineksista:
ituja
vuonankaalia ja erilaisia salaatteja
paistettua porkkanaa, perunaa, palsternakkaa tai punajuurta
keitettyä parsakaalia
paistettua kanaa tai vuohenjuustoa
ruohosipulia tai muita yrttejä silputtuna

Porkkanakakkua


Taikinasormi pääsi taas pitkästä aikaa kulholle, kun pyöräytin porkkanakakun. Monen ohjeen mukaan munat ja sokeri pitäisi ensin vatkata ja vasta sen jälkeen lisätä muut aineet, mutta kukaan ei varmaan ylläty, kun kerron heittäväni kaikki aineet vain kulhoon ja lastalla sekaisin. Ai miksi? Koska olen samaan aikaan laiska ja kiireinen tekemään niin. Taikina pitää saada nopeasti maistelukuntoon!
Ja yleensä todella teen porkkanakakun enkä piiraan, sillä en halua kuorrutetta olevan niin paljon yhdessä palassa.

Pohja:

4 ( 6 dl) porkkanaa raastettuna
1 ½ dl rypsiöljyä
4 munaa
4 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 dl pähkinä- tai mantelirouhetta tai kookoshiutaleita

Sekoita aineet keskenään ja paista kakkua 180 asteessa 50-60 minuuttia. Kun kakku on jäähtynyt, levitä kuorrutus päälle ja koristele pähkinöillä.

Kuorrutukseen tarvitaan:
100 g tuorejuustoa
225 g (½ pkt) tomusokeria
1-2 rkl pehmeää voita
1 tl vaniljasokeria
pähkinärouhetta
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.