Midsummer

keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Nautimme keskikesästä pitkän viikonlopun ajan Edinburghissa. Mahtava kaupunki, lumoava ja satumainenkin. Päiviin mahtuivat niin Royal Botanic Garden, Edinburgh Zoo, Michelin-ravintolat The Kitchin & Martin Wishart, paikalliset pubit ruokineen kuin mahtavat puistotkin. Monista aktiviteeteista huolimatta ehdimme ottaa rennosti ja nauttia vapaapäivistä. Toivottavasti pääsemme maisemiin vielä uudestaankin ja ihastelemaan ylänköjen vihreyttä ja meren rantakallioiden karuutta. Ja näkemään eläimiä niiden oikeassa elinympäristössä.

Nyt akut ladattuna valmiina muuttoon. Toiselle puolelle siltaa.

Uskomattomia löytöjä

tiistai 22. kesäkuuta 2010

Jos en olisi viettämässä lomaani elokuussa Italiassa, rannikkoseutu ja saaristo olisivat erittäin vahvoilla. Ehkä sitten ensi kesänä. Hääkokkimme teki löydön, jota ei voi olla jakamatta. Tsekatkaa ja ihailkaa mitä kaikkea Suomi tarjoaakaan. Jos taas mielit lomallasi Eurooppaan, kokin mahtavia kokemuksia voit lukea täältä ja ottaa vinkit talteen. 

Eläkööön loma ja maailman ihmeet!

Häätunnelmaa tapasten taivaassa

sunnuntai 20. kesäkuuta 2010


Viikonloppu meni häitä viettäessä ja siinä ohessa oma kihlajaispäiväkin. Ensimmäiset häät vietettiin ihan livenä miehen serkun luona ja toiset sitten television ääressä. Kihlajaispäivä ei kovin suurta juhlintaa aiheuttanut, koska olemme jo menneet naimisiin. Listalla yksinkertaisesti kuplivaa ja maukkaita tapaksia. 

Niin, ja tavaroiden pakkaaminen. Muutto on kahden viikon päästä ja hommaa riittää. Ennen muuttoa ehdimme vetää happea vielä Edinburghissa, mutta sitten alkaa laatikoitten kantaminen ja keittiöremontin suunnitteleminen.

Hauskaa juhannusta jo etukäteen!
 Katkaravunpyrstöjä sherryliemessä
2-4 tiikeriravunpyrstöä per ruokailija
öljyä paistamiseen
ripaus cayennenpippuria 
suolaa 
loraus sherryä
Lämmitä pannu ja paista rapuja muutaman minuutin ajan. Kun ravut alkavat olla valmiitä, kaada sherry pannulle ja anna alkoholin kiehahtaa pois. Mausta caynnepippurilla ja suolalla.

Voissa paistettua kurkkua
avomaankurkkuja tai tavallista kurkkua kuorittuna, siemenet poistettuna ja paloiteltuina 
voita paistamiseen 
suolaa, pippuria 
sitruunanmehua 
mintunlehtiä silputtuna
Sulata voi pannulla, lisää kurkut. Paista muutaman minuutin ajan, mausta ja tarjoile. 
Vihreitä papuja ja pinjansiemeniä
öljyä paistamiseen
pinjansiemeniä
savustettua paprikajauhetta
vihreitä papuja keitettynä
sipulia
valkosipulia
Poista pavuista huonot kärjet pois ja keitä vedessä 3-4 minuutin ajan.
Laita öljyä pannulle, anna lämmitä ja lisää pinjansiemenet. Kun siemenet ovat saaneet väriä, nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Jätä öljy pannulle odottamaan papujen paistamista. Siirrä pinjansiemenet pieneen kulhoon ja mausta savustetulla paprikalla.
Lämmitä pannu ja lisää sipulit. Kuullota niitä hetki ja lisää pavut. Mausta ja lisää pinjansiemenet päälle. 
Lautaselle pääsi myös paistetut perunat aiolilla, uppopaistetu manchegojuusto, oliivit sekä paprikaa. Lisää tapasohjeita löytyy myös aiemmista kirjoituksistani.

Linnan mailla

keskiviikko 16. kesäkuuta 2010







Paluumatkalla suuntasimme vielä Mustion ruukille tai pikemminkin Mustion linnalle. Linnan kukkapuutarha lummepolkuineen oli sanalla sanoen lumoava, vaikka kesä ei näyttänytkään vielä parastaaan. Eivätkä lumpeetkaan vielä kukkineet.

Pohjalla


Kymmenisen kilometrin päässä Billnäsistä Pohjan kylässä sijaitsee Fiskarsin ruukki. Vietimme siellä päivän ruukin historian, arkkitehtuurin ja suomalaisen designin parissa. Tarjolla oli myös taidetta, idyllinen miljöö ja nautinnollisia hetkiä kahvin, suklaan ja ruoan parissa. Testasimme myös Kuparipajan, josta voit lukea enemmän täältä.

Ruukin majatalo

maanantai 14. kesäkuuta 2010

Yövyimme viikonlopun ruukkikierroksellamme Patruunan majatalossa Billnäsissä. Itseään design-hotelliksi mainostava hotelli tuo mukavaa vaihtelua Suomen majoitusrintamalle ja itse Billnäsin vanhaan miljööseen. Hotellin "design" tosin on Ikeasta, mutta majatalomainen konsepti vaikuttaa ihan lupaavalta.

Olimme mieheni kanssa vasta hotellin kolmas seurue ja koska Billnäsissä ei ollut viikonloppuna mitään tapahtumaa, saimme hotellin omaan käyttöömme. Hieman erikoista, sillä hotellissa ei ollut edes henkilökuntaa paikalla. Huoneita oli kahdessa kerroksessa, tavallisia kahden hengen huoneita ja sitten ylellisempiä huoneita. Perushuoneilla on käytössään yhteiset wc- ja kylpytilat, keittiö ja tv-huone.

Sikäli mikäli ruukilla ei ole messutapahtumaa ja jos kaipaat enemmän menoa ympärillesi, suosittelen Fiskarsin ruukilla yöpymistä. Meille Billnäs sopi hyvin, sillä väsytimme itsemme Fiskarsin pikkuputiikkeihin ja kaipasimme hetken rauhaa arjen kiireiden keskelle.

Remontoijan ja romantikon paratiisi


Jos pitää rakentamisesta ja vanhoista materiaaleista,  Billnäsin Rakennusapteekki on  ehdottomasti visiitin arvoinen paikka. Putiikki myy vanhoja ikkunalaseja, ovia, uunin luukkuja, huonekaluja, tapetteja, valokatkaisimia, oven vetimiä, jos jonkinlaista koukkua ja sisustustavaraa. Tavaroita ihaillessa muistui mieleen monen monta esinettä ja tavaraa, jotka ovat majailleet sukulaisten kätköissä, mistä ne on heitetty suoraan roskiin. Vaikka omat nurkissa lojuvat tavarat saattavat tuntua valmiilta roviolle, ei niitä kannata vain heittää menemäään. Minä ja moni muu haikailee vanhojen tavaroiden ja materiaalien perään. Unelmoi siitä mummon mökistä tai pitsihuvilasta.

Rakennusapteekilla on myös verkkokauppa, joten ihailu ja ostaminen onnistuu pidemmänkin matkan päästä.

Viikonlopun tunnelmapaloja


Takana kaksi mahtavaa päivää Billnäsissä, Fiskarsissa ja Mustiossa. Suoranaiset lomafiilikset, vaikka töihin täytyykin aamulla mennä. Kohteista enemmän ensi viikolla.

Lounassalaatti ja ravunlihacurry

keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Rakastan Dijon-sinappia, etikkaa, kapriksia ja perunoita! Muun muassa. Kyllähän näitä raaka-aineita riittää. Tällä kertaa väsäsin jääkaapin tähteistä lounassalaatin. Olen tähteiden tähtikokki! Salaatti ei suuria voimanponnistuksia vaadi, mutta totuuden nimissä sanottakoon, että kokkikoulussa opin käyttämään tähteitä entistä paremmin. Parhaat ideat syntyvät usein tyhjästä jääkaapista.
Ja jos olisit sattunut tekemään aikaisemman ohjeen mukaisia fish & chipsejä, voisit käyttää salaatinkastikkeen sijasta kaprismajoneesia perunaiseen salaattiin.


Salaatinkastikkeeseen tarvitset:
2 tl Dijon-sinappia (hunajaversio on vielä parempi)
1 rkl vaaleaa etikkaa (hunaja-/ omena-/ alkoviinietikkaa)
1-2 dl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria
1 tl sokeria

Mittaa ainekset lasipurkkiin (vanha hillo- tai lasten ruokapurkki) ja sekoita. Maista ja mausta kastiketta tarvittaessa lisää haluamillasi aineksilla.

Itse salaattiin:
keitettyjä uusia perunoita pilkottuna tai keitettyä pastaa
ruohosipulia/punasipulia pieneksi leikattuna
kapriksia
varsiselleriä pieninä palasina
keltaisia tomaatteja/ kurkkua paloiteltuna
salaattia / rucolaa
basilikan lehtiä

Sekoita salaatinkastiketta perunoihin makusi mukainen määrä ja lisää muut ainekset joukkoon.
 
Mies teki varsinaisen illallisen, currya ravunlihasta ja katkaravuista. Ohjeen löydät täältä.

Fish and chips

tiistai 8. kesäkuuta 2010

 Viime viikonlopun ruoat olivat mukavan kalapitoisia. Perjantaina teimme espanjalaista paellaa ja lauantaina peribrittiläisiä fish & chipseja. Laitan jakoon jälkimmäisen ohjeen, sillä kalat maistuvat varmasti myös lapsillekin. Vaikka ruoka kypsennetään öljyssä, annos ei ole niin raskas kuin voisi ajatella. Tämä johtuu osittain siitä, että kotona paistoöljy on ainakin itselläni suoraan pullosta eli puhdasta. Kalat voi myös paistaa pannulla ja käyttää leivitykseen esimerkiksi ruisjauhoja, korppujauhoja tai jauhettuja hapankorppuja.   
 Fish and chips kahdelle hengelle

1-2 l rypsiöljyä uppopaistamiseen
2-4 filettä turskaa tai muuta vaaleaa kalaa (kuhaa, siikaa)

Friteeraustaikinaan:
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
ripaus cayennepippuria
suolaa, pippuria
(paprikaa, oreganoa, timjamia)
½-1 pullo olutta

Sekoita kuivat ainet keskenään ja lisää olut. Suola ja pippurit riittävät mausteiksi, mutta halutessasi voi lisätä paprikajauhetta ja kuivattuja yrttejä. Anna taikinan tekeytyä hetken aikaa.
Leikkaa kalat pienemmiksi palasiksi ja laita öljy lämpiämään. Paistoöljyn lämmön voit tarkistaa persiljanlehdellä. Kun persilja tirisee ja käpristyy öljyyn pudotessa, öljy on valmista kalojen uppopaistamiseen.
Kasta kalat taikinaan molemmin puolin ja laita öljyyn paistumaan muutamaksi minuutiksi. Kun kala on kauniin ruskeaa, nosta ne paperin päälle valumaan hetkeksi. Tarjoile perunoiden ja kaprismajoneesin kera.

Ranskanperunat:

500 g kuorittuja perunoita, sormenpaksuisina suikaleina
1-2 l rypsiöljyä paistamiseen
suolaa

Kuorittuasi perunat, suikaloi ne ja keitä 5-10 minuuttia. Perunoiden keittäminen ei ole välttämätöntä, mutta se nopeuttaa niiden kypsymistä. Kaada vesi pois ja kuivaa perunat  hyvin. Paista öljyssä, kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja mausta suolalla.
Vaihtoehtoisesti voit paistaa perunat myös uunissa 220 asteessa. Jos paistat perunat uunissa, perunat kannattaa kuoria paksulti, sillä kuoripaloista tulee loistavia perunalastuja uunissa.
Kaprismajoneesi:

2 keltuaista
2 rkl viinietikkaa
2 tl sinappia
3-4 dl öljyä
suolaa, pippuria
1 rkl pieneksi hakattua suolakurkkua
1 rkl kapriksia
persiljaa pieneksi hakattuna

Sekoita keltuaiset, suola, pippuri, sinappi ja viinietikka kulhossa. Lisää öljy tipottain koko ajan seosta vatkaten. Muutaman ruokalusikallisen jälkeen seos paksuuntuu ja öljyä voi lisätä enemmän kerrallaan. Lisää lopuksi suolakurkku, kaprikset ja persilja.
Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.